Banány v akci

Banány známé jako plod banánovníku patří mezi nejoblíbenější ovoce. Mimo toho, že patří mezi nejbohatší zdroje vitamínu B6, obsahují také množství vitamínů A, C a B9. Jsou zdrojem vlákniny, hořčíku, železa, vápníku a antioxidantů. Díky obsahu hořčíku podporují banány přenos kyslíku do mozku v oběhové soustavě, což má pozitivní účinky na snížení krevního tlaku. Naproti tomu obsahují malé množství tuků, ale také bílkovin. Když banány dozrávají, postupně mění barvu ze zelené na žlutou. Během tohoto procesu dochází k proměně vlákniny a škrobu na cukr. Z toho důvodu má banán žluté barvy s hnědými skvrnami více cukru a méně vlákniny než zelený banán stejné velikosti. Proto je lepší dát v obchodě přednost zeleným banánům a nechat je doma dozrát. Banány mají široké využití v receptech, vyzkoušejte například chléb, muffiny, lívance nebo bábovku z banánů.

 

Diskuze je uzavřena.