Brambory v akci

Brambory se řadí mezi hlíznaté plodiny, a patří mezi nejrozšířenější u nás. Ve světě se pěstují ve 160 zemích. Není náhoda, že jsou brambory tak oblíbené. Kromě nespočet možností využití v kuchyni představují také bohatý zdroj vitamínů a minerálů. Obsahují též antioxidanty, přičemž takzvané ,,barevné” brambory, jako například fialové, jich obsahují několikanásobně víc než bílé. Železo, vápník, zinek a hořčík mají zase pozitivní vliv na kosti. Bonusem je přítomnost vlákniny, vitamínů C a B6 a nízkého množství cholesterolu. Brambory jsou také poměrně lehce stravitelné, mají pozitivní účinky na zdraví srdce a snižování krvního tlaku. Brambory najdou v kuchyni široké využití, ať už se jedná o klasická jídla jako francouzské brambory, bramborové placky, bramborové pirohy, polévky nebo podoby příloh, najdeme jich také v méně tradiční podobě, například gratinované brambory, bramborové saláty nebo bramborová frittata.