Cukr v akci

Cukr je substance, která se vyrábí zejména z cukrové třtiny a cukrové řepy. Z chemického hlediska rozlišujeme přírodní cukry, které najdeme přirozeně v potravinách. Naproti tomu rafinované cukry, někdy nazývané také ,,prázdné”, jsou průmyslově zpracované a přidávané do produktů. Obecně panuje domněnka, že cukr není prospěšný pro zdraví člověka. Neplatí to však za všech okolností. Přírodní cukry jsou zdrojem glukózy, která dodává tělu potřebnou energii. Naopak, příliš nízká hladina cukru v krvi může mít negativní vliv na pozornost a myšlení. Cukr je však přesto potřebný pro správné fungování, jelikož představuje zdroj energie pro tělo. Dilema týkající se zdravotních benefitů často vzniká při volbě mezi bílým a třtinovým cukrem, který má hnědou barvu. Hnědý cukr obsahuje větší množství vápníku než bílý, stejně tak i železa. Co se však týče kalorií, oba druhy obsahují téměř stejné množství. Největší rozdíl je v způsobu zpracování. Bílý cukr označujeme jako rafinovaný, co znamená, že během výroby přechází procesem chemického čištění. Naproti tomu v případě třtinového cukru dochází k vynechání tohoto čištění, díky čemu neztrácí minerální látky, vitamíny a jiné hodnotné látky. Nadměrně užívání jakéhokoliv cukru ale může vést k obezitě a má negativní dopad na zdraví člověka. Proto je důležité dbát na střídmost a zdravý životní styl.