Máslo v akci

Máslo známe jako mléčný výrobek, který se získává ze smetany nebo mléka, a jeho hlavní složkou je tuk. Někdy se máslo mylně zaměňuje s margarínem, jedná se však o dva odlišné produkty. Zatímco máslo je možné použít i při pečen a přípravě teplých jídel, margaríny, mimo druhy, které jsou určené výhradně na pečení, se používají pro přípravu studených pokrmů. Rozdíl je tedy nejen v použití, ale také v chuti a složení, jelikož margarín se na rozdíl od másla vyrábí z rostlinných olejů. Máslo obsahuje živočišné oleje. Je tvořeno až z 80 % tukem. Je ale také bohatým zdrojem vitamínů, a to především těch, které jsou rozpustné v tucích. Jedná se například o vitamíny A, B12, K, D a E. Při jeho konzumaci je však nutné mít na paměti střídmost, protože obsahuje poměrně velké množství mastných kyselin, které zapříčiňují nárůst hladiny cholesterolu v těle.