Mouka v akci

Mouka je surovina, která je produkována mletím obilnin a je základní složkou pečiva. Už od dávných dob používalo lidstvo celozrnnou mouku, která byla v období industrializace nahrazena bílou moukou, jakou používáme dnes. Stalo se tak především z toho důvodu, že bílá mouka měla delší trvanlivost a bylo ji tak možné dodávat do zemí v různých částech světa. Při jejím mletí však docházelo ke vzniku odpadu, například v podobě klíčků, který obsahoval důležité živiny a výživné látky. Zároveň docházelo také k eliminaci látek, které pomáhají při trávení. Pravidelná a častá konzumace bílé mouky tak může vést k zdravotním problémům, jako jsou například vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, problémy s trávením a přírůstek na váze. Je proto důležité vyvažovat používání bílé a celozrnné mouky. Navíc existují i specifické typy mouky, které lze použít na přípravu různých jídel, například žitná, špaldová, ovesná, kukuřičná a pohanková mouka, nebo mouka z luštěnin, semínek a ořechů.