Olej v akci

Olej známe jako kapalinu rostlinného nebo živočišného původu, která není rozpustná ve vodě. U nás se nejčastěji setkáváme s několika druhy oleje, mezi nejznámější u nás patří slunečnicový, olivový, kokosový, řepkový, hroznový, dýňový a lněný olej. Odlišují se nejen chutí a doporučovanou teplotou, která by se měla dodržovat během přípravy, ale také zastoupením mastných kyselin a způsobem výroby. Oleje se vyrábí buďto rafinací, nebo lisováním za studena. V první řade prochází olej procesem, při kterém je vystavený vysokým teplotám. V důsledku toho dochází k tzv. extrakci. Následně dochází k rafinaci, kdy se odstraní nežádoucí zbylé látky. Společně s nimi však dochází k odstranění i prospěšných látek, proto se v konečném důsledku tyto oleje označují za méně zdravé, ve srovnání s oleji lisovanými za studena. Při výrobě tohoto typu oleje nedochází k vystavení tak vysokým teplotám a ani k rafinaci.