Vejce v akci

V rámci nejjednoduššího rozdělení můžeme říct, že tento plod ptáků je tvořený skořápkou, bílkem a žloutkem. Kromě slepičích vajec se u nás setkáváme také s křepelčími vejci, které jsou podstatně menší. Vejce můžeme zařadit mezi superpotraviny, jelikož obsahuje množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Žloutek obsahuje esenciální mastné kyseliny a vitamíny rozpustné v tucích, například vitamíny D a E. Ve vaječném bílku pak najdeme bílkoviny. Vejce obsahuje poměrně velké množství cholesterolu, avšak navzdory tomu u většiny lidí cholesterol v krvi vůbec nezvyšuje. Představuje také bohatý zdroj cholinu, látky, která je potřebná pro mnohé procesy v těle, včetně metabolismu, vývoje mozku a funkce nervového systému. Když budete tedy někdy váhat, zda si připravit něco z vajec, určitě se oplatí to vyzkoušet. Je libo míchaná, vařená či plněná vejce? S chutí do toho.