Domov / Krémová polévka z dýně Hokkaido. Jak na ni?

Krémová polévka z dýně Hokkaido. Jak na ni?

Zní to jako japonské zaříkávadlo, ale ve skutečnosti je Hokkaido druhem velkoplodé dýně. Její výhodou je, že vám stačí, aby se vám na zahradě urodil jen jeden kus, a máte postaráno o zábavu. Tyto plody totiž dosahují hmotnosti až několik desítek kilogramů. Lze je využít k zavařování, ale z dýně Hokkaido můžete připravit i výbornou polévku. Jak na ni?

Když se vám urodí spousta dýní

Dýně patří k nejstarším plodinám, jež lidstvo kdy pěstovalo a využívalo ke konzumaci. A jsou oblíbené dodnes. V době Halloweenu, tedy v období zralosti dýní, se tyto využívají k výrobě svítících luceren. Mohou posloužit jako vkusná podzimní dekorace. Dýní je několik druhů a vedle těch opravdu velkých existují i mini dýně. Masitou dužinou můžeme zpracovat kandováním, zavařit na kompot nebo z ní uvařit výbornou polévku.

Léčivé účinky dýně

Dýně jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu a také na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají předcházet mrtvici či infarktu. Příznivě ovlivňuje činnost ledvin a slinivky, podílí se na regeneraci buněk, posiluje imunitu a uklidňuje nervy. Výhodou dýně je to, že má nízký obsah kalorií a je lehce stravitelná.

Jak připravit polévku Hokkaido

Máte doma dýni Hokkaido a nevíte, co z ní rychle připravit, aby se vám nezkazila? Polévka Hokkaido to jistí. Připravíte ji během krátké doby, a protože je nízkokalorická, pomůže vám v hubnutí. Bude vám stačit pouze dýně, voda, sůl a smetana.

  1. Dýni omyjte, nakrájejte na kousky, které dáte na olivovém oleji osmaženou cibulku orestovat. Místo krájení ji lze i nahrubo postrouhat.
  2. Jakmile dýně zesklovatí, zalijete ji vodou, osolíte a doměkka podusíte.
  3. Protože polévka bude krémová, po změknutí kostky dýně rozmixujete tyčovým mixérem a vše doplníte smetanou, která pokrm zjemní a dodá mu příjemnou chuť.

Jak moc bude polévka krémová, záleží na tom, kolik vody v ní ponecháte. Je tedy možné před rozmixováním trochu vody odlít a až posléze polévku případně rozředit.

Máte-li rádi, lze krémovou polévku Hokkaido doplnit restovanými kousky housky.

Zdroj obrázku: Marian Weyo / Shutterstock.com