Domov / Krtkův dort: Proč vypadá jako krtina a jak se připravuje?

Krtkův dort: Proč vypadá jako krtina a jak se připravuje?

Oblíbeným dortem mezi oslavenci je tzv. krtkův dort. Na první pohled opravdu připomíná krtinu. Na rozdíl od ní se ale rozplývá na jazyku a výborně chutná. Odkud dort pochází a jak ho upéct?

Dort původem od sousedů

Víte, že krtkův dort je původně cukrářským výrobkem z Německa? I zde ho často připravují jako dort k narozeninám stejně jako u nás, kde zdomácněl. Základem je čokoládový korpus a náplň z banánů a šlehačky. To všechno dohromady vytváří jedinečnou chuť, díky níž je dort tolik populární. Svůj název získal z konečné úpravy dortu, který je posypaný rozdrceným korpusem, takže jako krtina i vypadá.

Kromě toho, že v obchodech existuje i polotovar na výrobu krtkova dortu, je možné si ho ze základních surovin upéct doma. Vlastně na tom není nic složitého. Stačí dodržet předepsaný postup, který se vším všudy zabere asi necelé dvě hodiny. Samozřejmě závisí na šikovnosti kuchaře nebo kuchařky.

Co budete na přípravu krtkova dortu potřebovat

Aby se vám krtkův dort podařil, je třeba si připravit jednotlivé ingredience. Je to 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 100 ml rostlinného oleje, 1 lžíci rumu, 180 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 1 sáček prášku do pečiva a 125 ml mléka.

Jako náplň poslouží 3 celé banány, 2 smetany na šlehání (dohromady 500 ml), 2 ztužovače šlehačky, 40 g moučkového cukru a asi 80 g čokolády na vaření.

Postup přípravy

Nejprve si musíme připravit korpus. Do pěny utřeme žloutky, cukr a olej, které doplníme rumem. Mouku promícháme s kakaem a práškem do pečiva a přidáme k našlehané hmotě. Nakonec přimícháme tuhý sníh z bílků. Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo kokosem. Naplníme těstem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu asi 30 až 40 minut.

Mezitím si ušleháme šlehačku, doplníme cukrem a ztužovačem a na malé kousky nakrájenou čokoládou. Upečený dortový korpus vyjmeme z formy, uřízneme vršek a vnitřek dortu vydlabeme do hloubky asi 1 a půl centimetru. Na dno dortu poklademe nakrájené banány, na to navršíme šlehačkovou hmotu a tu posypeme rozdrceným zbylým korpusem. A máme hotovo a můžeme podávat.

Zdroj obrázku: Alp Aksoy / Shutterstock.com