Volby tisku:

Dort Harlekýn: Recept na sladký pokrm

Dort harlekýn

Harlekýn je nadýchaný dort s krémovou šlehačkou a čokoládou, který se vám ihned rozplyne na jazyku. Upečte si úžasný dort Harlekýn jako z cukrárny.

Co je harlekýn?

Harlekýn je figura z renesančního divadelního období. Postava Harlekýn nebo také pierot, je chytrý a veselý klaun či šašek se zakrytou tváří, který je oblečený do pestrobarevného nebo černobílého károvaného kostýmu.

Podobným barevným dojmem působí i řez dortu Harlekýn, jenž dostal své pojmenování právě podle této figury. Harlekýn je tedy zákusek z čokoládového korpusu, ozdobený střídavě bílou a tmavou šlehačkou.


Další chutné recepty


Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 50 min Čas vaření: 45 min Celkový čas: 1 hod 35 min
Porce 6
Popis

Harlekýn je nadýchaný dort s krémovou šlehačkou a čokoládou, který se vám ihned rozplyne na jazyku. Upečte si úžasný dort Harlekýn jako z cukrárny.

Suroviny
    Suroviny na korpus
  • 150 gramy(ů) Polohrubá mouka
  • 150 gramy(ů) Cukr krupice (krystal)
  • 40 gramy(ů) Kakao holandského typu
  • 80 gramy(ů) Máslo
  • 5 Vejce
  • 5 polévkové lžíce Olej
  • Suroviny na pařížskou šlehačku
  • 300 mililitry Smetana ke šlehání 40 %
  • 30 gramy(ů) Cukr krupice (krystal)
  • 20 gramy(ů) Kakao holandského typu
  • 30 gramy(ů) Čokoláda na vaření
  • Suroviny na šlehačku
  • 300 mililitry 40 % smetana ke šlehání
  • 30 gramy(ů) Cukr krupice (krystal)
Postup
  1. Při pokojové teplotě nechte změknout máslo. Z bílků vyšlehejte polotuhý sníh. Do sněhu po lžících přidejte polovinu cukru a šlehejte, dokud nebude sníh pevný.
  2. Do povoleného másla přidejte zbytek cukru a postupně zašlehejte vaječné žloutky.
  3. Do vzniklé směsi přimíchejte suché ingredience a olej. Poté do těsta postupně a opatrně přimíchávejte sníh z bílků.
  4. Troubu předehřejte na 180°. Pokud použijete horkovzdušné pečení, pak na 160°.
  5. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a přichyťte ho obručí. Do formy nalijte těsto a pečte 35 až 45 minut.
  6. V hrnci smíchejte smetanu, kakao a cukr. Směs přiveďte k varu a přidejte do ní čokoládu. Za stálého míchání čokoládu ve smetaně rozpusťte.
  7. Směs přelijte do misky a dejte ztuhnout do lednice minimálně na 6 hodin, nejlépe však přes noc.
  8. Ze zbylé smetany vyšlehejte šlehačku. Část jí přidejte k pařížské šlehačce a vyšlehejte krém. Zbytek nechte na zdobení dortu.

    Zda je korpus upečený, zjistíte pomocí špejle – když se těsto na špejli nelepí, je korpus hotový.

  9. Korpus nechte trochu vychladnout, sundejte obruč a nechte vychladnout úplně. Vychladlý korpus můžete nechat vcelku nebo rozříznout a promazat pařížskou šlehačkou.
  10. Boky i vršek korpusu také pomažte pařížskou šlehačkou a pomocí cukrářského pytlíku bohatě nazdobte střídavě pařížskou a bílou šlehačkou. Dort můžete dozdobit čokoládovými hoblinkami.
Poznámka

Tipy na vylepšení dortu harlekýn

Z korpusu můžete vytvořit nejen dort a následně řezy Harlekýn, ale můžete z něj také vykrojit kolečka, dozdobit šlehačkou a servírovat v pohárech či sklenicích.

Jak připravit korpus

  • Korpus vám půjde lépe rozkrojit, pokud ho upečete den předem.
  • Nenaplněný korpus lze také na několik měsíců zmrazit.
  • Pro docílení tuhého krému do smetany můžete přidat ztužovač šlehačky.

Varianty dortu Harlekýn

Při výrobě dortu Harlekýn můžete popustit uzdu fantazii a vytvořit Harlekýn v různých tvarových i chuťových obměnách. Například koláč Harlekýn, dort Harlekýn na plech nebo dezert Harlekýn do skleniček. Klasický krém do dortu Harlekýn můžete obměnit například za vanilkovo-čokoládový mascarpone krém.