Volby tisku:

Marinovaný losos v troubě jednoduše a rychle

marinovaný losos v troubě

Losos je v Čechách nejoblíbenější rybou. Jeho maso je chutné, jemné, zdravé a lze ho kombinovat i s výraznými přísadami. Maso lososa obsahuje našemu zdraví prospěšné tuky, především nenasycené Omega 3 mastné kyseliny.

Omega 3 mastné kyseliny podporují mozkovou činnost, udržují v kondici klouby i zrak, chrání srdce, působí protizánětlivě a zmírňují projevy deprese. Pojďme se podívat na recept marinovaného lososa.

Vyzkoušejte také: Recept na pečený losos v troubě

Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 15 15 mins Čas vaření: 20 20 mins Celkový čas: 35 min
Porce 4
Suroviny
  • 4 filety z čerstvého lososa
  • 3 polévkové lžíce bílého vína
  • 100 mililitry olivového oleje
  • 1 polévkové lžíce octa balzamico
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 polévkové lžíce medu
  • sůl
  • pepř
  • 4 plátky citronu na ozdobení
Postup
  1. Lososa omyjte a osušte papírovou utěrkou.
  2. V misce vyšlehejte do hladké emulze všechny ingredience.
  3. Marinádu nalijte do uzavíratelné krabičky nebo ploché misky a napřed kůží dolů do ní vložte filety lososa. Poté filety otočte kůží nahoru. Nádobu zakryjte víčkem nebo překryjte potravinářskou fólií a nechte několik hodin v ledničce marinovat.
  4. Nakonec znovu lososa otočte kůží dolů a nechte ho ještě chvíli při pokojové teplotě marinovat.
  5. Když je losos marinovaný, přemístěte ho i s marinádou kůží nahoru do zapékací misky nebo do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 210°C.
  6. Marinovaného lososa v troubě pečte 15 až 20 minut tak, aby filety zůstaly uvnitř růžové a kůže byla křupavá a zlatavá.
  7. Na hotového lososa položte plátky citrónu a servírujte s bramborovou kaší nebo bramborami.
Poznámka

Tipy jak vylepšit marinovaného lososa

  • Lososové filety můžete posypat sezamovým semínkem.
  • Základem většiny receptů na přípravu pečeného marinovaného lososa, je losos marinovaný s citronem v soli a cukru.
  • Do marinády můžete přidat bylinky, které máte rádi a připravit například marinovaného lososa s koprem. Obecně se k mořským rybám skvěle hodí citrónový tymián, petrželka, rozmarýn, kopr, bazalka, koriandr a estragon.
  • Marinovaného lososa můžete upéct i v troubě na pečícím papíru nebo v pekáčku s mřížkou na dně.
  • Inspirovat se můžete i šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem a připravit marinovaného lososa v alobalu na grilu.
  • Že je losos hotový poznáte, že se po jemném píchnutí vidličkou maso začne oddělovat a má matnou růžovou barvu.
  • V Čechách lososa nejčastěji servírujeme s bramborovou kaší. Vhodné je však i zeleninové pyré nebo podávat lososa s těstovinami a smetanovou omáčkou.