Volby tisku:

Recept na Schwarzwaldský dort: Luxusní a chutný

Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort vás uchvátí svým honosným vzhledem slibujícím explozi chuti čokolády, šlehačky, třešňové pálenky a šťavnatých třešní. Upečte si i vy tento legendární německý dort.

Odkud pochází Schwarzwaldský dort

O vzniku dortu existuje několik verzí. První písemná zmínka o Schwarzwaldském dortu, Schwarzwald Torte nebo v anglicky mluvících zemích Black forest, pochází z Německa ze začátku dvacátého století.

Nabízí se, že dort vznikl v Černém lese pohoří Schwarzwald v jihozápadním Německu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. V této oblasti rostou výborné schwarzwaldské třešně, ze kterých se vyrábí pálenka, která je součástí receptu na tento legendární dort.

Navíc se dort svými barvami podobá kroji žen z této oblasti. Černé šaty, jako dortový korpus, bílá halenka, jako smetanový krém a klobouk s bambulemi Bollenhut, jako třešně, které Schwarzwaldský dort zdobí.

Avšak dle záznamů první Schwarzwaldský dort upekl v roce 1915 cukrář Josef Keller v Bad Godesbergu v Porýní (Západní Německo).

Z Německa se recept rozšířil i do rakouských a švýcarských cukráren. Postupem času obliba dortu vzrostla natolik, že je nyní známý po celém světě.

V německém Todtnaubergu se každé dva roky koná Kirschtortenfestival (festival třešňového dortu). Zde předvedou své cukrářské umění amatérští i profesionální cukráři, kteří svůj Schwarzwaldský dort vytvářejí přímo před očima diváků. Následně jsou hotové dorty prodány a výtěžek z prodeje je použit na dobročinné účely.

Co je Schwarzwaldský dort

Pravý Schwarzwaldský dort na první pohled poznáte podle jeho specifického vzhledu. Honosně a luxusně vypadá nejen celý dort, ale také jeho řez, který vás láká k ochutnání kombinace černého piškotu a bílého smetanového krému s rudými třešněmi.

Někdy je Schwarzwaldský třešňový dort mylně nazýván Schwarzwaldským višňovým dortem. Ale originál není s višněmi, nýbrž s třešněmi.

Pravý a nejlepší Schwarzwaldský (nebo také švarcvaldský) dort se neobejde bez Kirschwasser – třešňové vody, tedy třešňové pálenky Schwarzwälder Kirschwasser. Pokud se vám tuto pálenku nepovede sehnat, nahraďte ji jiným třešňovým destilátem.

Originál Schwarzwaldský dort je tvořen třemi patry čokoládového piškotového korpusu pokapaného třešňovou pálenkou. Na spodním korpusu je kromě šlehačkového krému navrstvena lahodná třešňová náplň. Celý dort je potřený šlehačkou a vršek ozdobený šlehačkovými „pusinkami“ s rudou třešní na každé z nich. Povrch je posypán čokoládovými hoblinkami. Boky dortu by však měly zůstat bez dalších čokoládových příkras – dort by měl bíle zářit a čokoláda by ho měla zdobit jen v jeho horní části.

Schwarzwaldský dort
Zdroj foto: Alexandra Harashchenko / Shutterstock.com

Kde koupit Schwarzwaldský dort

Pokud si na pečení tohoto dortu s čokoládou a třešněmi netroufáte, můžete hotový chlazený nebo mražený Schwarzwaldský dort zakoupit v obchodním řetězci Lidl nebo Kaufland. Cena Schwarzwaldského dortu se v těchto obchodech pohybuje od 200 Kč.


Další chutné recepty


Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 70 mins Čas vaření: 50 mins Celkový čas: 2 hod
Suroviny
    Suroviny na korpus
  • 130 g Hladká mouka
  • 200 g Cukr krupice
  • 200 g Hořká čokoláda (Ideálně nad 90 %)
  • 40 g Kakao
  • 50 g Máslo
  • 6 Vajec
  • 7 g Prášek do pečiva
  • Suroviny na náplň
  • 500 g Kompotované třešně
  • 100 g Cukr krupice
  • 50 g Moučkový cukr
  • 30 g Solamyl
  • 100 ml Třešňová pálenka
  • 650 ml 40 % smetana ke šlehání
  • 300 ml Voda
  • Suroviny na dozdobení
  • 200 g Čokoládové hoblinky
  • 100 g Třešňový džem
  • Třešně na ozdobu (Ideálně čerstvé, případně kompotované)
Postup švarcvaldského dortu krok za krokem
    Příprava korpusu
  1. Troubu rozehřejte na 180°C. Při použití horkovzdušného ohřevu na 160°C .
  2. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  3. V misce ponořené do horké vody rozpusťte čokoládu s máslem a poté nechte zchladnout.
  4. Bílky oddělte od žloutků, přidejte k nim cukr a vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky přimíchejte do již zchladlé, ale stále ještě tekuté čokoládové směsi.
  5. Do mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva a všechny ingredience promíchejte.
  6. Přilijte čokoládovou směs, opět promíchejte a do těsta začněte postupně přidávat a opatrně vmíchávat sníh.
  7. Těsto na korpus vylijte do dortové formy a v rozehřáté troubě pečte 40 až 50 minut. Že je korpus hotový, poznáte podle toho, že když do něj píchnete špejli, nebude se na ni těsto lepit.
  8. Upečený korpus nechte vychladnout, obkružte ho nožem, abyste uvolnili části, které se k formě přichytily, zabalte ho do potravinové fólie a uložte do lednice.
  9. Příprava náplně
  10. Do hrnce nalijte vodu, třešňovici a nasypte cukr.
  11. Za stálého míchání metličkou postupně přidávejte Solamyl tak, aby nevznikly hrudky, přiveďte směs k varu a nasypte do ní třešně.
  12. Krátce povařte, směs přeceďte a třešně dejte stranou.
  13. Šťávu svařte, dokud nezhoustne, přidejte do ní již okapané třešně, zamíchejte a nechte vychladnout.
  14. Ze smetany a moučkového cukru ušlehejte šlehačku a dejte ji vychladit do lednice.
  15. Dokončení dortu
  16. Vychladlý korpus nahoře seřízněte do roviny a rozřízněte podélně na tři pláty.
  17. Každý plát pokropte třešňovou pálenkou.
  18. Spodní plát potřete třešňovým džemem a vlažnou třešňovou směsí (vlažná směs jde lépe roztírat, než směs studená) a na chvíli vložte do lednice, aby se šlehačka na vlažné směsi nerozpustila.
  19. Část šlehačky odeberte do zvláštní misky, abyste do ní při promazávání plátů nezanesli drobky z dortu, které by ve šlehačce při jeho finálním zdobení, vypadaly nevzhledně.
  20. Když směs na plátu úplně vychladne, můžete na ni nanést šlehačku a přiklopit druhým plátem.
  21. Na druhý plát rozetřete šlehačku a přiklopte třetím plátem.
  22. Celý dort pomažte šlehačkou, zaplňte jí všechny mezery a povrch uhlaďte.
  23. Dort dejte do lednice ztuhnout. Když dort dostatečně ztuhne, potřete ho závěrečnou vrstvou šlehačky.
  24. Cukrářský pytlík naplňte zbylou šlehačku a po obvodu dortu jím vytvořte pusinky. Do každé pusinky opatrně vmáčkněte třešeň.
  25. Vršek dortu ozdobte čokoládovými hoblinkami.
Poznámka

Tipy na vylepšení Schwarzwaldského dortu

  • Do šlehačky můžete vyškrábat vnitřek vanilkového lusku. Krásně ji tím ovoníte.

  • Pokud v dortu uvítáte víc třešňové chuti, připravte si větší množství třešňové směsi a pomažte jí i prostřední plát.

  • Namísto šlehačky můžete na krém použít mascarpone.

  • Pokud vám v dortu nevyhovuje třešňová pálenka, můžete pláty provlhčit třešňovým sirupem.
  • Klasickou formu Schwarzwaldského dortu můžete pozměnit a upéct Schwarzwaldský dort na plech, Schwarzwaldský dort v podobě rolády nebo připravit jednoduchý Schwarzwaldský dort do sklenice.

  • Pokud nelpíte na původní receptuře, můžete namísto třešní upéct Schwarzwaldský dort s čokoládou a višněmi.

Přečíst online: https://www.futuriko.cz/recepty/svarcvaldsky-dort/