Volby tisku:

Nejlepší žloutkové řezy: Jednoduchý moučník

žloutkové řezy

Žloutkové řezy je nadčasová kombinace křehkého listového těsta, sametové žloutkové náplně a slaďoučké cukrové polevy. Vyzkoušejte náš recept na tradiční dezert, který hravě zvládne i úplný začátečník.

Původ žloutkových řezů

Žloutkové řezy naleznete v různých obměnách v mnoha evropských zemích. V Čechách jsou to žloutkové řezy, na Slovensku také, v Rakousku kremshnit, ve Francii mille feuille a setkáte se s nimi i v Chorvatsku a v Maďarsku.

Žloutkové řezy byly populární především před lety. Postupem času je z pultů většiny cukráren vytlačily modernější moučníky, avšak jejich příznivci si tento klasický dezert mohou snadno připravit doma.

Při hledání návodu, jak upéct ty nejlepší žloutkové řezy, můžete narazit i na řadu receptů, ve kterých jsou žloutky nahrazeny pudinkem – lze tedy upéct i „žloutkové řezy“ bez vajec. Pravé žloutkové řezy jsou, jak název napovídá, samozřejmě se žloutkovým krémem.

Je však na každém, zda si dle své chutě recept pozmění či ozvláštní a upeče například žloutkové řezy s ořechy, se šlehačkou, s pudinkem, s rumovou polevou, z odpalovaného těsta, či dokonce žloutkové řezy bez listového těsta.

žloutkové řezy recept
Zdroj foto: denio109 / Shutterstock.com

Tipy na vylepšení žloutkových řezů

  • Pokud si listové těsto nebudete doma sami připravovat, nekupujte rozválené těsto, ale 500 gramové listové těsto v celku.
  • Aby na se na těstě během pečení netvořily boule, pečte jednotlivé pláty těsta zatížené plechem. Budou díky tomu rovné a křupavé i po několika dnech.
  • Vánoční žloutkové řezy před servírováním nechte chvíli odpočinout při pokojové teplotě.
  • Žloutkové řezy krájejte opatrně ostrým vroubkovaným nožem.
  • Bílky, které vám po odebrání žloutků z vajíček zbudou, můžete později využít třeba na bezé roládu, sněhové pusinky nebo makronky. Bílky však bez obav můžete skladovat i zamrazit.
  • Žloutkovou polevu můžete využít i na jiný typ moučníků, například na ořechové řezy se žloutkovou polevou.

Doporučujeme: Pochoutka šneci z listového těsta

Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 40 min Čas vaření: 20 min Celkový čas: 1 hod
Suroviny
  • 500 mililitry polotučného nebo plnotučného mléka
  • 150 gramy(ů) cukru krupice
  • 50 gramy(ů) hladké mouky
  • 8 žloutků ((160 až 170 g))
  • 1 vanilkový lusk ((vnitřek))
  • citrónová kůra ((může být také citrónový olej))
  • 130 gramy(ů) másla
  • 500 gramy(ů) listového těsta ((použijeme na korpus))
  • 120 gramy(ů) rybízová nebo višňová marmeláda ((použijeme na promazání))
  • 120 gramy(ů) cukrové (fondánové) polevy ((použijeme na polevu))
  • 3-4 polévkové lžíce citrónové šťávy ((použijeme na polevu))
Postup krok za krokem
  1. Do hrnce dejte vařit mléko, zrníčka z vanilkového lusku a citrónovou kůru. Pokud místo citrónové kůry použijete citrónový olej, stačí ho přidat až na konci vaření.
  2. V míse metličkou nebo elektrickým šlehačem našlehejte žloutky s cukrem a následně přimíchejte mouku.
  3. Ke žloutkům přilijte čtvrtinu horkého mléka, promíchejte a směs přelijte zpátky do hrnce se zbylým mlékem, za stálého míchání na mírném ohni přiveďte k varu a poté vařte 10 minut.
  4. Nalijte krém do mísy, překryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
  5. Do již vychladlého krému po částech vmíchejte změklé máslo a krém vyšlehejte do hladké konzistence.
  6. Předehřejte troubu na 190°C.
  7. Listové těsto rozdělte na dva díly a vyválejte je do obdélníku velkého 25 x 33 centimetrů.
  8. Těsto rozložte na plech vyložený pečícím papírem, propíchejte ho vidličkou, posypte moučkovým cukrem, přikryjte dalším pečícím papírem, jako závaží na ně položte druhý plech a vložte do předehřáté trouby.
  9. Po 10 minutách plech a horní pečící papír sundejte a těsto dalších 10 minut dopékejte dozlatova. Stejně postupujte i při pečení druhého plátu.
  10. Když obě těsta vychladnou, spodní plát potřete žloutkovým krémem a na něj položte druhý plát.
  11. Řezy přikryjte pečícím papírem a zatižte plechem nebo prkénkem s dvoukilovým závažím (použít můžete například dva pytlíky mouky) a nechte 2 až 3 hodiny vychladit v lednici.
  12. Již ztuhlé řezy pomažte marmeládou, kterou jste napřed trochu rozehřáli v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a opět vložte do lednice.
  13. Nyní si připravte polevu tak, že fondán společně s citrónovou šťávou necháte rozpustit ve vodní lázni a vymícháte dohladka.
  14. Polevu nechte zchladnout asi na 30°C a poté ji rozetřete na řezy.
Poznámka
  • Hotové řezy nechte minimálně 24 hodin uležet v lednici.
  • Poté stačí řezy rozkrájet a můžete je servírovat.
  •