Domov / Segedínský guláš: S libovým bůčkem lze dělat zázraky

Segedínský guláš: S libovým bůčkem lze dělat zázraky

Guláše patří k oblíbeným jídlům, které si lze uvařit doma nebo objednat v restauraci jako hotovku. Mezi nimi vyniká zejména segedínský guláš, jenž se od ostatních úprav liší přidáním kysaného zelí. Odkud guláš pochází a jak se připravuje?

Guláš původem ze Sedmihradska

Když bychom se zajímali o to, jak vlastně vznikl název segedínského guláše, budeme se hodně divit, že jeho původ není pravděpodobně vůbec v maďarském městě Szeged, ale v Sedmihradsku. To je oblast v dnešním Rumunsku, jež ale historicky byla součástí Velkého Maďarska. A právě zde patřilo kysané zelí k tradičním sedmihradským surovinám. Ať už je původ segedínského guláše jakýkoliv, platí, že se se jedná o pokrm chutný a výživný.

Z čeho segedínský guláš uvaříte?

Základem dobrého segedínského guláše je libový vepřový bůček nebo plecko.

Dále budete potřebovat:

  • kysané zelí,
  • pepř,
  • kmín,
  • bobkový lis,
  • červenou papriku,
  • sůl,
  • rostlinný olej,
  • cibuli,
  • mouka na zahuštění.

Na zjemnění lze pak do guláše přidat i smetanu.

Postup přípravy

  1. Vepřové maso nakrájíme na kostky a dáme opéct ze všech stran na oleji osmaženou nakrájenou cibuli v hrnci.
  2. Posypeme mletou sladkou červenou paprikou a mírně opražíme.
  3. Pak přidáme vymačkané a překrájené kysané zelí, podlijeme vodou a dusíme. Lze přidat kmín a pepř pro chuť a dle chuti osolíme.
  4. K přípravě masa můžeme využít i tlakový hrnec, čímž si zkrátíme dobu dušení. Ale není to nutné, maso změkne i v hrnci, bude to ale trvat o něco déle.
  5. Jakmile je maso měkké, zalijeme ho záklechtkou připravenou z mouky a vody a dobře vše povaříme, až mouka ztratí svou typickou moučnou chuť

Aby byl omáčka opravdu jemná a chutná, lze do ní přidat smetanu. Nemáte-li nevadí. Segedínský guláš bude chutný i bez ní. Maďaři se guláši jedí zásadně chléb, my si ale dáme buď houskový, nebo kynutý knedlík.

Zdroj obrázku: Nagy Julia / Shutterstock.com