Volby tisku:

Holandský řízek: Pravý český recept

holandský řízek
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 20 mins Čas vaření: 10 mins Celkový čas: 30 min
Porce 4
Popis

Připravte si oblíbený recept holandského řízku u vás doma. Je to jednoduché.

Suroviny
  • 500 g vepřové krkovice (nebo bůčku)
  • 30 g nastrouhaného parmazánu (nebo Goudy)
  • 50 ml mléka
  • 1 pinch soli
  • 1-2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g strouhanky
  • olej (na panvici)
Postup
  1. Maso nakrájejte na kostičky, prosolte a umelte. Pomleté maso vložte do misky, přikryjte potravinářskou fólií a nechce v lednici několik hodin odležet.
  2. Poté maso promíchejte s mlékem, přisypte sýr a opět dobře promíchejte.
  3. Vejce se dvěma lžícemi mléka nebo vody vidličkou prošlehejte.
  4. Do hlubokých talířů nebo mikrotenových sáčků nasypte mouku a strouhanku.
  5. Rozdělte maso na 4 nebo 8 dílků, podle požadované velikosti holandských řízků. K míse s masem si připravte misku se studenou vodou a navlhčete si ruce.
  6. Z každého dílu masa vytvořte hladkou kouli, zploštěte ji na jeden centimetr a uhlaďte.
  7. Placičky obalte v trojobalu (do řízků nepíchejte, jen je podebírejte).
  8. Na středním plameni rozpalte v pánvi olej v 1,5 až 2 centimetrové vrstvě a vložte do něj tolik řízků, kolik se do ní vejde. Nechte zvolna probublávat a smažte z každé strany 4 až 5 minut.
  9. Do hrnce vložte papírovou utěrku a hotové holandské řízky na ni pokládejte. Každý řízek přelijte lžičkou vody, hrnec přiklopte poklicí a nechte na teplém místě minimálně 10 minut odpočinout.
Poznámka

Tipy na vylepšení holandského řízku

  • Jako příloha k holandskému řízku je ideální bramborová kaše nebo brambory přelité máslem a kyselá okurka nebo zeleninový salát.
  • Pokud chcete zdravější verzi holandského řízku a odepřete si smažený holandský řízek, upečte holandský řízek v troubě nebo připravte přírodní holandský řízek bez trojobalu.
  • Mleté maso pojme více tekutiny, pokud ho předem nasolíte a necháte ho několik hodin v lednici odpočinout.
  • Do holandského řízku z vepřového masa je vhodné přidat mléko a sýr výrazné chuti. Do řízku z krůtích nebo kuřecích prsou je lépe přidat vysokoprocentní smetanu a tučný sýr. Můžete tak připravit holandský řízek se sýrem Nivou, parmazánem, Goudou nebo Eidamem.
  • Hotové holandské řízky můžete nechat odpočinou na teplé, ale vypnuté plotýnce nebo v troubě nastavené na asi 70°C.

Warning: Undefined array key "keywords" in /home/html/futuriko.cz/public_html/wp-content/plugins/delicious-recipes/templates/recipe/print-screen.php on line 492