Holandský řízek

holandský řízek pinit

Holandský řízek je oblíbený jemný řízek z mletého masa se sýrem obalený v trojobalu. Vyzkoušejte náš recept na výtečný a rychlý holandský řízek, na kterém si skutečně pochutnáte.

Původ holandského řízku

Holandský řízek své jméno získal pravděpodobně podle holandských sýrů Eidam a Gouda, které se do namletého vepřového masa strouhají. Holandský řízek je původem z Čech. Známý je u nás od druhé světové války.

Jaký je rozdíl mezi holandským řízkem a karbanátkem?

Nepleťte si však mletý holandský řízek s karbanátkem. Karbanátek se dochucuje česnekem, majoránkou a dalším kořením, holandský řízek pouze solí. Díky tomu a přidanému sýru, má jemnější chuť.

holandský řízek recept
Zdroj foto: Slawomir Fajer / Shutterstock.com

Jaké maso vybrat pro holandský řízek?

Ideálním masem na holandský řízek je mletý vepřový bůček. Přebytečný tuk se vysmaží a řízek má výbornou chuť.

Výhodou holandského řízku, oproti klasickému řízku z prorostlého masa je, že pomleté prorostlé maso při smažení rychleji změkne, lépe se dochucuje a po tepelné úpravě zůstane holandský řízek šťavnatý.

Mleté maso navíc dokáže absorbovat větší množství přidané tekutiny (100 ml studené tekutiny na 500 g mletého masa), což ještě zvýší jeho šťavnatost. Je tedy vhodné do směsi přidat vodu nebo mléko.

Aby mleté libové maso nebylo příliš suché, ale vláčné, udělejte holandský řízek se smetanou ke šlehání, kterou do mletého masa vmíchejte.

Holandský řízek

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 20 min Čas vaření 10 min Celkový čas 30 min Porce: 4

Popis

Připravte si oblíbený recept holandského řízku u vás doma. Je to jednoduché.

Suroviny

Postup

  1. Maso nakrájejte na kostičky, prosolte a umelte. Pomleté maso vložte do misky, přikryjte potravinářskou fólií a nechce v lednici několik hodin odležet.
  2. Poté maso promíchejte s mlékem, přisypte sýr a opět dobře promíchejte.
  3. Vejce se dvěma lžícemi mléka nebo vody vidličkou prošlehejte.
  4. Do hlubokých talířů nebo mikrotenových sáčků nasypte mouku a strouhanku.
  5. Rozdělte maso na 4 nebo 8 dílků, podle požadované velikosti holandských řízků. K míse s masem si připravte misku se studenou vodou a navlhčete si ruce.
  6. Z každého dílu masa vytvořte hladkou kouli, zploštěte ji na jeden centimetr a uhlaďte.
  7. Placičky obalte v trojobalu (do řízků nepíchejte, jen je podebírejte).
  8. Na středním plameni rozpalte v pánvi olej v 1,5 až 2 centimetrové vrstvě a vložte do něj tolik řízků, kolik se do ní vejde. Nechte zvolna probublávat a smažte z každé strany 4 až 5 minut.
  9. Do hrnce vložte papírovou utěrku a hotové holandské řízky na ni pokládejte. Každý řízek přelijte lžičkou vody, hrnec přiklopte poklicí a nechte na teplém místě minimálně 10 minut odpočinout.

Poznámka

Tipy na vylepšení holandského řízku

  • Jako příloha k holandskému řízku je ideální bramborová kaše nebo brambory přelité máslem a kyselá okurka nebo zeleninový salát.
  • Pokud chcete zdravější verzi holandského řízku a odepřete si smažený holandský řízek, upečte holandský řízek v troubě nebo připravte přírodní holandský řízek bez trojobalu.
  • Mleté maso pojme více tekutiny, pokud ho předem nasolíte a necháte ho několik hodin v lednici odpočinout.
  • Do holandského řízku z vepřového masa je vhodné přidat mléko a sýr výrazné chuti. Do řízku z krůtích nebo kuřecích prsou je lépe přidat vysokoprocentní smetanu a tučný sýr. Můžete tak připravit holandský řízek se sýrem Nivou, parmazánem, Goudou nebo Eidamem.
  • Hotové holandské řízky můžete nechat odpočinou na teplé, ale vypnuté plotýnce nebo v troubě nastavené na asi 70°C.
Klíčová slova: holandský řízek

Často kladené otázky

Expand All:
Jaký je rozdíl mezi holandským a klasickým řízkem?

Zásadní rozdíl je v tom, že holandský řízek se připravuje z hovězího mletého masa. Klasický řízek je z celého plátku kuřecího, nebo jiného druhu masa.

Mohlo by se Vám také líbit
Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Min

Share it on your social network