Volby tisku:

Minipavlova recept: Jak na přípravu dortu?

Minipavlova

Dezert Pavlova byl vytvořen a pojmenován na poctu ruské primabaleríně Anně
Pavlovové, která v letech 1926 a 1929 zavítala do Austrálie a na Nový Zéland, kde
následně dort vznikl. Věhlas Anně Pavlovové přineslo taneční ztvárnění Umírající
labuť.

Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 30 30 mins Čas vaření: 90 90 mins Celkový čas: 3 hod
Porce 10
Popis

Dezert mini pavlova – recept na nejlepší mini dort pavlova. Upečte si tyto křehké nadýchané lahodné dortíky, které si zamilujete.

Suroviny
    Suroviny na korpus
  • 6 bílků z vajec
  • 300 gramy(ů) krystalový cukr
  • 3⁄4 kávové lžičky citronové šťávy
  • 1,5 kávové lžičky vanilkového extraktu
  • sůl
  • Suroviny na šlehačku a zdobení
  • 500 mililitry 40 % smetana ke šlehání
  • 85 gramy(ů) cukru moučka
  • 1 kávové lžičky vanilkový extrakt
  • čerstvé ovoce (borůvky, jahody, maliny, ostružiny, kiwi)
Instructions
  1. Troubu předehřejte na 110°C. Připravte plech vyložený pečícím papírem.
  2. V míse smíchejte bílky, citrónovou šťávu a sůl a při nízkých otáčkách šleháme v robotu nebo ponorným mixérem se šlehacími metlami, dokud směs nezačne získávat pěnovou konzistenci.
  3. Postupně zvyšujte otáčky a po lžících přidávejte cukr.
  4. Míchejte na vysoké otáčky, dokud se všechen cukr nerozpustí – na každou lžíci cca 15 vteřin míchání.
  5. Míchejte, dokud se na hmotě nezačnou tvořit tuhé špičky. Konzistence by měla být bílá, neprůhledná, lesklá, lepivá a nadýchaná.
  6. Přidejte vanilkový extrakt a při nízkých otáčkách míchejte, dokud se extrakt s hmotou nestojí.
  7. Hmotu hrníčkem přenášejte na plech tak, abyste vytvořili 10 kopečků, mezi kterými zachováte mezeru, aby se k sobě během pečení neslepily.
  8. Každý kopeček vypouklou stranou lžíce uhlaďte a vytvořte v něm dolík.
  9. Vložte do předehřáté trouby a na 110°C pečte asi 1 hodinu.
  10. Troubu vypněte a v zavřené troubě mini pavlovy nechte do vychladnutí dosušit.
  11. Šlehačem ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem, dokud šlehačka nezačne tvořit špičky. Pozor, abyste ji nepřešlehali.
  12. Každé hnízdo naplňte šlehačkou a vršek dortíků dozdobte čerstvým ovocem.
Poznámka

Vyzkoušejte také: Tartaletky - Dezert s chutným krémem 

  • Citronovou šťávu můžete nahradit vinným octem.
  • Než začnete vařit, ujistěte se, že šlehací metly i nádoba mixéru jsou čisté, suché a zbavené mastnoty.
  • Hmotu na mini pavlova můžete na plech do hnízd nanést také cukrářským sáčkem.
  • Podle receptu můžete upéct i velkou pavlovu. Směs lžící nanášejte na připravený plech a vytvarujte do kruhu o průměru asi 30 centimetrů, uprostřed utvořte důlek, aby vznikl tvar hnízda. Hřbetem lžíce uhlaďte okraje nebo vytvořte špičky a pečte při 110°C asi 90 minut a dalších až 90 minut po vypnutí trouby v ní dort sušte.
  • Namísto šlehačky můžete mini pavlova udělat s krémem nebo použít mascarpone.
  • Část šlehačky můžete odebrat stranou a dochutit je ovocným, například mangovým, extraktem.
  • Bílky lépe našleháte, pokud budou mít pokojovou teplotu. Pokud jsou vejce ještě studená, můžete je na několik minut ponořit do teplé (ne horké) vody.
  • Než vejce rozklepnete, dobře je osušte, aby se do bílků nedostala žádná voda a nezkazila vám sníh.
  • Sůl se přidává pro zvýraznění chuti, ale také zvyšuje stabilitu dortíků.
  • Stabilitě pusinek napomáhá také cukr.
  • Díky vanilkovému extraktu jsou pusinky sněhově bílé. Můžete místo něj přidat i vanilku, ale počítejte s tím, že pusinky získají hnědý nádech.

Doporučujeme: Punčový dort