Šťavnatý punčový dort: Recept krok za krokem

Punčový dort už navenek láká svou barevností a omamnou vůní. Pravý punčový dort je mokrý, šťavnatý, slaďoučký, poměrně jednoduchý na přípravu a dokážete ho upéct ze surovin, které obvykle většina z nás má doma.

Šťavnatý punčový dort: Recept krok za krokem

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 60 mins Čas vaření 60 mins Celkový čas 2 hod
Porce: 10

Popis

Jak udělat punčový dort? Vyzkoušejte náš recept krok za krokem a připravíte si ten nejlepší dezert.

Ingredience

Suroviny na korpus o průměru 20 centimetrů

Nálev na provlhčení

Cukrová poleva

Postup

  1. Předehřejte troubu na 110°C.
  2. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a boky vymažte a poprašte polohrubou moukou.
  3. Žloutky, vodu a cukr ručně nebo elektrickým šlehačem vyšlehejte do husté nadýchané pěny.
  4. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
  5. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a prosejte ji přes husté sítko do mísy k vyšlehaným žloutkům.
  6. Následně vmíchejte i bílkový sníh a opatrně promíchejte, aby se suroviny spojily.
  7. Do první formy nalijte polovinu těsta.
  8. Druhou polovinu těsta rozdělte na dvě části. Jednu část obarvěte žlutým a druhou část červeným potravinářským barvivem.
  9. Do druhé formy nalijte žluté těsto a něj opatrně těsto červené.
  10. Oba korpusy pečte najednou na 110°C na horkovzduch v troubě asi 10 minut.
  11. Po 10 minutách teplotu nastavte na 130°C a pečte ještě 50 minut.
  12. Ke konci pečení do piškotu píchněte špejlí – pokud zůstane suchá, piškot je hotový a můžete ho vyndat z trouby.
  13. Piškot nechte ve formě vystydnout a zatím si připravte nálev na jeho provlhčení.
  14. Do hrnce nalijte vodu, punč nebo rum, citrónovou šťávu a sirup a 5 minut povařte.
  15. Vychladlé korpusy podélně rozřízněte.
  16. Jednu část neobarveného dortu pomažte polovinou marmelády, přiložte na ni jeden díl barevného korpusu a pokapejte ho polovinou nálevu.
  17. Na tento barevný a již provlhčený korpus přiložte druhý barevný korpus, pokropte ho zbylým nálevem a pomažte druhou polovinou marmelády.
  18. Na marmeládu přiložte poslední, světlý korpus, dort porovnejte, přikryjte pečícím papírem, přiklopte rovným talířem nebo druhou dortovou formou a zatižte kuchyňským prkýnkem. Celý dort přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici uležet do druhého dne.
  19. Následující den dort z lednice vyndejte a připravte cukrovou polevu.
  20. V misce smíchejte vodu s cukrem a citrónovou šťávou a vymíchejte dohladka.
  21. Polevu naneste rovnoměrně na dort, uhlaďte nožem a nechte na dortu ztuhnout.
  22. Dort můžete ještě ozdobit rozpuštěnou čokoládou, kterou vlijete do sáčku, ustřihnete jeho růžek, na dort nanášejte do kruhů a špejlí lehce rozmazávejte.

Poznámka

Tipy jak vylepšit punčový dort

  • Punčový dort s marcipánem nebo citrónovou polevou, punčový dort s rumem nebo například punčový dort na plech.

  • Punčový dort můžete potáhnout marcipánem, ten pomazat meruňkovou marmeládou a po zaschnutí polít cukrovou polevou. Díky marcipánovému podkladu poleva nevyschne, nepopraská a zůstane lesklá.

  • Na internetu naleznete množství videoreceptů, kde krok za krokem uvidíte, jak připravit různé varianty punčového dortu.

  • Pokud si na přípravu punčového dortu netroufáte, můžete ho zakoupit v cukrárnách či supermarketech. Cena punčového dortu se může velmi lišit dle konkrétních provozoven a pořídíte ho za + - 500 korun za 1 kilogram.

Připravte si také: dort minipavlova