Čevabčiči na plechu: Jednoduchý recept

Čevabčiči jsou výborné malé válečky okořeněného masa. Snadný, rychlý a chutný oběd. Vyzkoušejte nejlepší recept na original čevabčiči smažené na pánvi, pečené v troubě nebo grilované na ohni.

Původ čevabčiči

Čevabčiči (čevapčiči) je pokrm z mletého masa, čubicy a cibule pocházející z turkických oblastí, kde je znám jako kebab. Později se rozšířil na Balkán a do dalších evropských zemí.

Původně bylo čevabčiči servírováno v kuličkách, plátcích nebo válečcích. Nyní je podáváno v podobě menších šišek, které se smaží, pečou nebo grilují.

Jaké maso na čevabčiči použít?

Dle původní receptury z balkánských zemí se original čevabčiči vyrábělo z mletého jehněčího masa. V různých oblastech se však druh masa, který se používá, liší.

A tak se setkáte s čevabčiči vyrobeným z mixu telecího masa s jehněčím, s čevabčiči z vepřového masa, nebo z různých částí hovězího masa, kombinací jehněčího, telecího a vepřového masa nebo masa hovězího a vepřového.

V našich končinách se obvykle objevuje poslední zmíněná kombinace čevabčiči s mletým hovězím a vepřovým masem v poměru 1:1.

čevabčiči
Zdroj foto: Slawomir Fajer / Shutterstock.com

Jak vylepšit čevabčiči

  • Namísto osmažení na pánvi můžete upéct čevabčiči v troubě.
  • V létě ho můžete napíchnout na špejli a grilovat na ohni.
  • Po bulharském vzoru lze chuť čevabčiči zvýraznit kořením čubirca. Dle chuti můžete do masa přidat ještě česnek, chilli, mletou sladkou papriku nebo majoránku.
  • jako v Chorvatsku ho můžete tvarovat na kovovou trubičku a poté grilovat.
  • Šťavnatějšího čevabčiči docílíte, když ho obalíte tenkými proužky slaniny.
  • Tradiční čevabčiči můžete obměnit a připravit například čevabčiči s kapustou, se sýrem, bez vajec, sójové čevabčiči, nebo vegan čevabčiči.

Doporučujeme


Čevabčiči na plechu: Jednoduchý recept

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 15 mins Čas vaření 30 mins Celkový čas 45 min
Porce: 4

Suroviny

Postup

  1. Na rozehřátém sádle orestujte dvě nadrobno nakrájenou cibuli, přesuňte do dostatečně velké mísy a nechte vychladnout.
  2. Když cibule vychladne, přidejte k ní mleté maso, vejce, sůl a pepř a vše spolu promíchejte.
  3. V misce se studenou vodou si namáčejte ruce a tvarujte malé, stejně dlouhé, válečky o průměru asi 2 až 3 centimetry.
  4. Na pánvi na rozpáleném sádle čevabčiči osmažte a po vyjmutí z pánve nechte okapat na papírové utěrce.

Poznámka

S čím podávat čevabčiči

Jako příloha je k tomuto jídlu ideální bramborová kaše nebo čevabčiči s bramborem posypaným nasekanou petrželovou natí či pažitkou. Čevabčiči lze taky podávat s bramborovými hranolky, čerstvým chlebem nebo s chlebovými plackami.

Čevabčiči servírujte s na kolečka nakrájenou cibulí a plnotučnou hořčicí. Můžete přidat také ajvar nebo smetanový dip. Hodí se k němu i sterilované okurky, čalamáda nebo zeleninový salát.