Koprovka recept

Koprovka pinit

Koprovka je české klasické jídlo ze silného vývaru, smetany, octa a kopru. Uvařte si také tuto rychlou a jednoduchou koprovou omáčku, kterou zvládne skutečně každý.

Proč jíst kopr?

Kopr svou specifickou chutí dodá mnohým pokrmům výraznou chuť i vůni. Přináší však i zdravotní benefity – podporuje tvorbu žaludečních šťáv, pomáhá proti nadýmání, zlepšuje trávení, zmírňuje křeče v žaludku a ve střevech, působí protizánětlivě a čistí střeva, močové cesty a ledviny.

Z jakého kopru připravit koprovku

Můžete si připravit

  • koprovku ze sterilizovaného kopru
  • koprovku z čerstvého kopru

Pokud máte možnost, uvařte omáčku z čerstvého kopru, který polévce dodá svěží zelenou baru.

Varianty koprové omáčky

Existuje několik variant koprové omáčky:

  • koprovka s hovězím masem a knedlíky,
  • koprová omáčka s lososem,
  • svěží koprovka bez masa s bramborem a vejcem,
  • koprovka s pošírovaným vejcem,
  • koprovka z cukety

Pokud nemůžete nebo nechcete maso či některé jiné suroviny, můžete si připravit vegan koprovku, nebo dietní koprovku. Tu však musíte nahradiť to co nemůžete jíst.

koprovka recept
Zdroj foto: Tina Botkova / Shutterstock.com

Jak vylepšit koprovku

  • Z koprové nati použijte jen jemné chmíří, stonky vyhoďte.
  • Chcete-li zmírnit výrazné koprové aroma, kopr v cedníku spařte, ihned studenou vodou zchlaďte a až poté ho nasekejte.
  • Sterilovaný kopr opláchněte od části nálevu, aby omáčka nebyla příliš kyselá.
  • Místo smetany můžete pro odlehčení koprové omáčky použít nízkotučné mléko.
  • Milovníci hub do koprovky mohou přidat čerstvé nebo sušené houby.
  • Koprovou omáčku můžete namísto octem dochutit citrónovou šťávou.
  • Čím silnější použijete vývar, tím bude omáčka lepší.
  • Místo smetany ke šlehání můžete použít zakysanou smetanu, která omáčce dodá kyselou chuť a částečně ji zahustí.
  • Pokud se v omáčce srazí smetana, rozmixujte ji ponorným mixérem.
  • Pokud nemáte kopr rádi, použijte namísto něj pažitku.

Koprovka recept

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 10 min Čas vaření 25 min Celkový čas 35 min Porce: 4

Suroviny

Postup

  1. V hrnci zpěňte máslo, přisypte mouku, míchejte metličkou asi půl minuty a vytvořte bledou jíšku.
  2. Přilijte třetinu vývaru, opět metličkou rozšlehejte a přiveďte k varu.
  3. Do vzniklé řídké kaše dolijte zbytek vývaru, rozmíchejte a nechte na mírném ohni za občasného míchání asi 20 minut vařit. Z omáčky průběžně sbírejte pěnu.
  4. Do menšího hrnce nalijte ocet, přiveďte k varu a svařte na třetinu původního množství.
  5. Jakmile se omáčka provaří, přidejte do ní smetanu, promíchejte ji a nechte krátce projít varem.
  6. Do omáčky dolijte svařený ocet, oslaďte a dosolte. Přidejte na jemno nasekaný kopr a můžete podávat.

Poznámka

S čím podávat koprovku

  • koprovku můžete podávat s houskovým nebo karlovarským knedlíkem nebo s vařenými či šťouchanými bramborami.
  • Ke koprovce také neodmyslitelně patří natvrdo uvařené nebo zastřené vejce.
  • Maso se ke koprové omáčce hodí hovězí i vepřové. Výborná je také s plátkem lososa.
Klíčová slova: koprovka, koprová omáčka, koprovka recept
Mohlo by se Vám také líbit
Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Min

Share it on your social network