Karamelový dort: Recept na skvělou pochoutku

Karamelový dort – neodolatelná symfonie chutí lahodného karamelového krému, nadýchaného korpusu a čokolády. Skvělý karamelový dort, díky kterému na každé oslavě sklidíte obdiv.

Jak na ten nejlepší karamelový krém do dortu

Hlavní částí karamelového dortu, od níž se odvíjí jeho chuť a který z dortu dělá skutečnou lahůdku, je výtečný karamelový krém. Karamelový krém připravíte ze smetany, másla a z nejdůležitější přísady, podle které dort získal své pojmenování – z karamelu.

Nemusíte se obávat, že krém bude příliš sladký a těžký. Naopak. Díky smetaně se karamelový krém stane sametově hebký, lehký a sladký tak akorát.

Jak připravit ten nejlepší karamelový krém, se dočtete níže.

Tipy na nejlepší karamel

  • Tekutý karamel na dort připravujte na pánvi nebo v hrnci se silným dnem.
  • Pokud pro přípravu karamelu použijete nádobí světlé barvy, budete vidět, jak karamel mění svou barvu a lépe tak odhadnete dobu jeho vaření.
  • Pokud pro výrobu karamelu použijete třtinový cukr, počítejte s tím, že je náchylnější k připalování se, než cukr bílý.
  • Abyste docílili toho, že bude karamel hladký i po vychladnutí, po přimíchání másla do karamelu přidejte trochu medu, javorového sirupu, rýžového sirupu nebo agáve.
  • Když se vám karamel přichytí k hrnci nebo k nádobí, pustí se, když ho několikrát odmočíte v horké vodě.
  • Hotový karamel můžete v lednici uchovávat několik týdnů.
  • Abyste zabránili usazování cukru v metličce, na míchání karamelu používejte vařečku. Metličku použijte až po přidání smetany a másla.
karamelový dort recept
Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Klasický sladký karamel & slaný karamel. Který z nich na karamelový dort použít?

Karamel je sladkost oranžové až tmavě hnědé barvy, která vzniká zahříváním – karamelizací cukru. Podle přísad, které k cukru během jeho zahřívání přidáváte, mohou vzniknout různé druhy karamelu. Při přidání soli tak získáte skvělý slaný karamel.

Stále oblíbenější slaný karamel vznikl ve Francii, v oblasti typické používáním slaného másla. A právě přidáním slaného másla do klasického sladkého karamelu, vznikl slaný karamel.

Při pečení karamelového krému do karamelového dortu budete postaveni před otázku, jaký karamel do krému vytvořit, aby byl výsledek co nejchutnější – sladký nebo slaný karamelový krém?

Slaný karamel v sobě snoubí sladkost a slanost najednou, čímž získá úplně jiný chuťový rozměr. O to zajímavější a výraznější je také chuť dezertů, do kterých slaný karamel použijete.

Zda do dortu s karamelem zvolíte sladký nebo slaný karamel, záleží čistě na vaší chuti. Pokud nemáte rádi kombinaci sladkého a slaného, pak pro váš karamelový dort bude samozřejmě ideální sladký karamel.

Milovníci výraznějších chutí a zajímavých kombinací, jistě ocení spíše karamelový dort se slaným karamelem. Slaný karamel můžete použít nejen do krému na tento úžasný karamelový dort, ale bude výborný také do koláčů, k ovocným knedlíkům nebo na palačinky.

Vyzkoušejte: Nejlepší žloutkové řezy

Karamelový dort: Recept na skvělou pochoutku

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 2 hrs Čas vaření 35 mins Celkový čas 2 hod 35 min
Porce: 12

Popis

Pro lahodnější a výraznější chuť jsme pro tento domácí karamelový dort zvolili korpus kakaovo-ořechový. Milovníci klasického kakaového korpusu si dort samozřejmě mohou upéct bez ořechů.

Suroviny

Suroviny na karamelový krém

Suroviny na šlehačku

Suroviny na korpus

Suroviny na polevu

Postup přípravy karamelového dortu krok za krokem

Příprava karamelového krému

  1. Připravte si dva hrnce (menší a větší vyšší) a větší nádobu vhodnou pro použití v mikrovlnné troubě.
  2. Do menšího hrnce nalijte smetanu (350 ml), přidejte med a zahřívejte na mírném ohni.
  3. Ve větší nádobě v mikrovlnné troubě dejte rozpustit na kousky nalámanou čokoládu.
  4. Do vyššího hrnce nasypte cukr a na mírném ohni z něj připravte karamel.
  5. Do hotového karamelu přidejte máslo, promíchejte a přilijte horkou smetanu s medem. Nelekněte se, když směs vypění, dobře ji rozmíchejte a nechte provařit, než se cukr rozpustí.
  6. Asi třetinu karamelové směsi přidejte do rozpuštěné čokolády a míchejte (například stěrkou), dokud nevznikne kompaktní hmota. Postup dvakrát zopakujte s druhou a třetí třetinou karamelové směsi.
  7. Vše ještě dohladka promíchejte tyčovým mixérem, přikryjte fólií a uložte nejméně na 24 hodin do lednice.

Příprava kakaovo-ořechového korpusu

  1. Připravte si pečící formu, tři mísy a ruční šlehač. Předehřejte troubu na 170°C, při použití horkovzduchu na 160°C.
  2. Dno pečící formy vyložte pečícím papírem.
  3. Do mísy přes husté síto prosejte mouku a kakao. Oddělte žloutky od bílků, do jedné mísy žloutky, do druhé bílky.
  4. V druhé míse z bílků začněte ručním šlehačem nastaveným na nižší otáčky, šlehat sníh.
  5. Jakmile se vytvoří pěna, můžete začít přidávat cukr a otáčky postupně zvyšovat, dokud nevznikne tuhý sníh.
  6. Ve třetí míse do pěny všlehejte žloutky s vanilkovým cukrem.
  7. Nyní vyšlehané žloutky opatrně promíchejte se sněhem z bílků, přimíchejte mleté ořechy a po částech přisypávejte mouku s kakaem. Na závěr do těsta vmíchejte olej.
  8. Těsto vylijte do pečící formy, uhlaďte od středu směrem k okrajům, aby se střed při pečení příliš nevyboulil a vložte do trouby.
  9. Po 20 minutách formu pootočte, aby se korpus upekl rovnoměrně a teplotu snižte na 150°C (u horkovzduchu na 140°C).
  10. Pečte dalších 10 až 15 minut. Zda je korpus hotový, zjistíte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud se na špejli těsto nebude lepit, můžete korpus z trouby vyndat a nechat chvíli ve formě chladnout.
  11. Po tom, co se korpus trochu vychladí a klesne jeho vyboulený vršek, ho můžete nožem obkroužit a uvolnit tak od formy.
  12. Korpus překlopte na chladící mřížku a nechte úplně vychladnout.
  13. Budete-li dort dodělávat až následující den, korpus zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice.

Dokončení krému

  1. K hustému karamelovému krámu, který jste si den předem připravili, přilijte 300 ml smetany, promíchejte a ručním mixérem nastaveným na nízké otáčky šlehejte, dokud krém neztuhne. Postupujte opatrně, abyste krém nepřešlehali a nesrazil se.
  2. Část krému odeberte do jiné nádoby. Budete ho potřebovat pro závěrečné dozdobení dortu.

Sestavení dortu

  1. Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, aby z něj vznikly tři pláty. Pokud jste korpus pekli ve dvou formách menšího průměru, každý z nich prokrojte jednou, získáte tak čtyři pláty.
  2. Rozkrojené pláty korpusu můžete pokapat vanilkovým, čokoládovým nebo oříškovým likérem.
  3. Jednotlivé pláty pomažte karamelovým krémem a přiložte na sebe.
  4. Karamelovým krémem pomažte i zbytek dortu a úhledně ho uhlaďte.

    Dort dejte do lednice ztuhnout.

Čokoládová poleva

  1. Pokud již dort vychladl, pusťte se do přípravy čokoládové polevy. V hrnci zahřejte smetanu.
  2. Do smetany nasypte čokoládu nalámanou na kousky a míchejte, dokud se ve smetaně úplně nerozpustí.
  3. Poté sporák vypněte a nechte polevu za občasného míchání vychladnout.
  4. Když poleva trochu zhoustne, nalijte ji na dort a nechce stéct i po jeho stranách.
  5. Zdobícím pytlíkem naplněným zbytkem karamelového krému na dortu vytvořte pusinky.

Zdobení dortu

  1. Dort dle své chuti a fantazie dozdobte například makronkami, čokoládovými hoblinkami, drcenými ořechy, šlehačkou, ovocem apod.

Poznámka

Tipy na vylepšení karamelového dortu

Tento výtečný čokoládovo karamelový dort můžete vyzkoušet i v dalších obměnách. Můžete připravit:

  • Jednoduchý a rychlý nepečený lehký karamelový dort z karamelových sušenek Lotus,
  • karamelový dort s banánem,
  • S pekanovými ořechy,
  • karamelový dort s mandlemi, karamelový dort s krémem ze Salka nebo třeba karamelovou roládu.