Cheesecake se slaným karamelem: Oblíbený recept

Cheesecake je výborný a velmi populární dezert, který má své příznivce po celém světě. A co teprve cheesecake se slaným karamelem? Kombinace sladké a slané chuti vystřelí vaše chuťové buňky do jiné dimenze. Upečte si tuto dobrotu podle našeho jednoduchého receptu.
Cheesecake se slaným karamelem pinit

Varianty nepečeného cheesecake se slaným karamelem

Slaný karamelový cheesecake můžete připravit různými způsoby a upéct například:

  • skořicový cheesecake se slaným karamelem
  • dýňový slaný karamelový cheesecake.

Pokud máte rádi klasický cheesecake, tak si připravte oblíbený čokoládový cheesecake

Cheesecake se slaným karamelem: Oblíbený recept

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 30 min Čas vaření 65 min Celkový čas 1 hod 35 min Porce: 8

Sušenkový korpus: Cheesecake se slaným karamelem (průměr 18 cm)

Náplň

Slaný karamel

Postup

  1. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
  2. Nalámejte sušenky a promíchejte je s vychladlým máslem.
  3. Dno formy vyložte pečícím papírem a boky pomažte máslem.
  4. Směs sušenek a másla vmáčkněte na dno a do okrajů formy.
  5. Dejte do lednice vychladit.
  6. Předehřejte troubu na 180°C.
  7. Do misky dejte mouku, cukr a sýr promíchejte ručně nebo ponorným mixérem nastaveným na nízké otáčky.
  8. Postupně přidávejte vejce, žloutek a nakonec zakysanou smetanu.
  9. Na sušenkový základ nalijte sýrovou směs a v předehřáté troubě pečte na horní a dolní ohřev 15 minut.
  10. Poté teplotu snižte na 120°C a koláč dopékejte dalších asi 50 minut.
  11. Ke konci doby pečení cheesecake průběžně kontrolujte – hotový koláč by se při poklepání lžící na bok formy měl třást jako rosol.
  12. Koláč vyndejte z trouby, obkružte formu nožem, abyste od formy odřízli okraje a koláč během chladnutí nepraskal a nechte ho vychladnout.
  13. Když cheesecake vychladne na pokojovou teplotu, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte několik hodin v lednici vychladnout.
  14. Vychladlý koláč opatrně vyjměte z formy.
  15. Do hrnce se silnějším dnem nasypte cukr a na mírnější teplotě z něj za stálého míchání vytvořte karamel.
  16. Do karamelu přimíchejte pokrájené máslo, promíchejte a vlijte horkou smetanu.
  17. Směs osolte, zamíchejte a nechte dvě až tři minuty povařit.
  18. Směs přelijte do misky a míchejte, dokud nezchladne.
  19. Poté karamelem přelijte cheesecake nebo až při servírování jeho jednotlivé porce.

Poznámka

Tipy na vylepšení nepečeného cheesecake

  • Všechny suroviny včas vyndejte z lednice, aby měly stejnou, pokojovou, teplotu.

  • Nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky – díky tuku bude krém krásně hladký.

  • Nevynechávejte cukr – cukr snižuje riziko srážení žloutků a bílků.

  • Do krému by se mělo dostat co nejmenší množství vzduchu, proto ho šlehejte opatrně.

  • Základní recept můžete pozměnit a upéct například arašídový cheesecake se slaným karamelem.

  • Karamel můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici a před použitím ho pouze rozehřát v mikrovlnné troubě.

  • Cheesecake krájejte ostrým nožem, po každém řezu ho otřete ubrouskem a namáčejte do horké vody.

Doporučujeme: citrónový cheesecake

Mohlo by se Vám také líbit