Krémová polévka
Recepty

Vynikající krémové polévky, které zvládnete do 10 minut!

Polévka je základ každého obědu. Teplé jídlo musí mít v jídelníčku stálé místo. Krémové polévky jsou skvělou možností, jak se zasytit a dostat do dětí hodně zeleniny.

Krémová polévka
Zdroj obrázku: Oksana Mizina / Shutterstock.com

V každé polévce najdete hlavní tři prvky, které potřebujete ke zdraví. Jde o:

  • vitamíny,
  • minerály,
  • vlákninu.

Hrášková polévka s mozzarellou

Na výrobu této vynikající polévky potřebujete následující: 1 plechovka hrášku (425 ml), 750 ml vody, 1 stroužek česneku, 1 ½ kostky zeleninového bujónu, 1 mozzarella a majoránka podle chuti. Přidat můžete také opečené krutony z chleba nebo kousky křupavé slaniny.

Připravte si vhodný hrnec. Hrášek rozmixujte s nakrájenou mozzarellou a česnekem. K tomu vám pomohou tyčové mixéry. Můžete si předem oddělit pár lžic celého hrášku. Uveďte vodu k varu a rozpusťte v ní bujón. Vodu odložte, přidejte rozmixovanou hmotu a potom celý hrášek. Nakonec ochuťte majoránkou.

Krémová polévka z mrkve a brambor na kari

Na tuto zdravou polévku potřebujete 2 lžičky olivového oleje, 1 cibuli na kostičky, 2 stroužky česneku, 1 lžičku kari, ½ lžičky garam masala, ½ lžičky mleté kurkumy, 3 mrkve, 2 střední brambory, 1 ½ kostky zeleninového bujónu a 960 ml vody.

Do hrnce vložte olej a cibuli. Restujte po dobu 5-7 minut. Přidejte česnek a koření. Opékejte další 2 minuty. Potom přidejte ostatní ingredience. Vařte, dokud nebudou brambory měkké, cca 15 minut. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte polévku na krém. Podávejte s krutony nebo vařenou quinoou.

Krémová polévka z červené řepy a sladkých brambor

Červená řepa je velmi zdravá a vychutnat si ji můžete v polévce. Na tuto potřebujete 1 lžíci olivového oleje, 2 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžičku mletého kmínu, ½ lžičky sladké papriky, 3 střední brambory (na 1 cm velké kostky), 2 střední syrové řepy (na 1 cm velké kostky), 1 kostku zeleninového bujónu, 600 ml vody a 399 ml plnotučného kokosového mléka.

Cibuli restujte na oleji po dobu 5-7 minut. Přidejte česnek a opékejte asi 2 minuty. Potom přidejte koření a pokračujte v opékání dalších 30 vteřin. Nepřestávejte míchat. Přidejte zeleninu, vývar a vodu. Přiveďte k varu, ztlumte oheň, částečně zakryjte a vařte 25-30 minut. Potom stačí vše rozmixovat.