Ovesný koláč s brusinkami. Chutný a rychlý recept

Když se řekne ovesné vločky, představí si většina lidí ovesnou kaši. Mají však mnohem širší využití, hodí na přípravu sladkých i slaných jídel. Obsahují velké množství vitaminu, antioxidantů a zdraví prospěšných sacharidů. Jedním z nich je rychlý koláč z ovesných vloček. Pojďme si ho připravit

Ovesný koláč s ovocem
Zdroj: Gabriela Kortova

Mezi jejich nejzajímavější bonusy patří to, že ovesné vločky tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, vedle komplexních sacharidů obsahují také hodně vlákniny, což ocení naše zažívání. Jsou zdrojem vitaminu A, skupiny vitaminu B, D, E a kyseliny pantothenové a listové. Pyšní se i obsahem bílkovin a nenasycených mastných kyselin.

Když se chystáte připravit recept na ovesný koláč s ovocem, nemusí se jednat jen o brusinky, můžete si jej připravit například s jablky, případně s jiným oblíbeným ovocem.

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 35 minutČas odpočinku: minCelkový čas: 50 minutPorce:2 porceKalorie:254 kcal Nejlepší období:Summer

V dnešním receptu jsem použila kombinaci ovesných vloček a lupinové mouky. Lupinovou mouku jsem zvolila z důvodu jejího vysokého obsahu bílkovin. Koláčové formičky, které používám mají průměr 13 cm. V podstatě jeden koláč z ovesných vloček = jedna porce. Doba přípravy je přibližně 15 minut a doba pečení 35 minut. 

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. V míse si rozmícháme vidličkou vejce, erythritol, vanilkovou pastu a trošku rostlinného mléka.
  2. Postupně přidáváme lupinovou mouku, poté ovesné vločky a prášek do pečiva. Kdyby bylo těsto hutné, přidáme mléko.
  3. Formičku na koláče (nebo jednu větší formu) si vystříkáme kokosovým olejem a jemně podsypeme vločkami – případně použijeme papír na pečení.
  4. Těsto přemístíme do formiček a nahoru dáme brusinky či jiné ovoce.
  5. Mezi brusinky tvoříme ještě malé kopečky marmelády (jelikož jsou brusinky kyselé, použila jsem sladší marmeládu).
  6. Nakonec posypeme zbytkem ovesných vloček a lehce zastříkneme kokosovým olejem.
  7. Pečeme 35 minut v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů. (hlídat – každá trouba peče jinak).koláč z ovesných vloček

Doporučujeme: Proteinové lívance s tvarohem

Jak vylepšit ovesný koláč?

Chcete-li připravit fitness koláč z ovesných vloček, který bude vláčnější a obohacený o proteíny, přidejte tvaroh, případně jogurt. Ovesný koláč s tvarohem dodá vašemu dezertu zcela novou a vylepšenou chuť.

Mohlo by se Vám také líbit