Tlustice – druhy, pěstování, účinky

Už na první pohled vás zaujme tím, jak vypadá. Tlustice je druh pokojové rostliny, do jejíhož pěstování se může směle pustit i naprostý začátečník. Rostlinka to není nikterak náročná. Poznáte ji podle sytě zelených tučných zaoblených listů, které rostou na tlustém kmínku. Ona tlustice je vlastně celá taková baculatá – a o to je roztomilejší!

Co je tlustice vejčitá?

Pokud nevíte, co to je tlustice vejčitá, rádi vám tuhle bakulku představíme. Nenáročná sukulentní rostlinka připomínající řízek kalanchoe, která může při dobrých podmínkách dorůst i do vysokého vzrůstu. Původem je tlustice z jižní Afriky, odkud se někdy kolem devatenáctého století rozšířila do celého světa – nevyjímaje ani naši Českou republiku.

Tlustice vejčitá se hodí do moderních domácností, kde vládne minimalismus. Tlustice v bílém květináči na parapetu okna vynikne s šedým gaučem, barevnými závěsy a jednobarevným kobercem.

Věděli jste, že se k tlustici pojí i jedna poměrně zajímavá pověra? Dříve ji lidé pěstovali právě proto, že do domácnosti přinášela bohatství a blahobyt. Přispíval k tomu tak trochu fakt, že lístky tlustice na pohled připomínají malé mince.

tlustice

Zdroj obrázku: Olga Miltsova / Shutterstock.com

Tlustice – druhy

Tlustice je proslulá nejen svojí baculatostí, ale různými variantami. Mezi nejoblíbenější druhy tlustice, které se pěstují nejčastěji, patří:

  • tlustice vejčitá
  • tlustice bonsai
  • tlustice skalní
  • tlustice vousatá
  • tlustice plavuňovitá
  • tlustice stromkovitá
  • tlustice srdčitá

Tlustice – květ

Tlustice vás při správné péči potěší drobnými, ale přesto krásnými bílými či růžovými květy. Rostlina obvykle poprvé kvete až po 4-7 letech, výjimkou však není ani mnohem delší čekací lhůta.

Tlustice – jedovatost

Je tlustice jedovatá? Otázky na jedovatost tlustice kladou především chovatelé domácích mazlíčků a rodiče menších dětí. Ať už patříte do jedné, nebo druhé skupiny, odpověď vás uspokojí – tlustice jedovatá není pro kočky, psy ani děti.

Tlustice – léčivé účinky

Tlustice je oblíbená nejen pro svůj roztomilý vzhled, ale i pro léčivé účinky, o kterých se ví již po staletí. Listy této sukulentní rostliny se využívaly v lidovém léčitelství například proti průjmu, využití nacházely i při léčbě epilepsie nebo kuřích ok. Využití v léčitelství nacházel i tlustice květ. 

Mezi další léčivé účinky tlustice patří:

  • tlumí svědění i otok při bodnutí hmyzem
  • urychluje hojení popálenin nebo říznutí
  • působí proti zánětu ledvin
  • pomáhá při léčbě oparů
  • zabírá na bolestivou artritidu
  • uleví při bolestech v krku
  • tlumí příznaky žaludečních vředů

Tlustice – pěstování a péče

Jak již bylo řečeno v samotném úvodu, pěstování tlustice se nemusí bát ani začátečník bez předchozích zkušeností. Péče o tuto rostlinu také není nikterak složitá, není náročná na pozornost a ke spokojenosti jí stačí opravdu málo. 

Proč tlustice chřadne?

Pěstování tlustice má svá specifika, ale rozhodně není složité. Přesto může dojít k tomu, že tlustice chřadne. Z jakých důvodů?
Tlustice chřadne především při nedostatku světla. Další příčinou může být příliš častá zálivka nebo vystavení na přímé slunce. Intenzivní působení slunečních paprsků není rostlině dvakrát příjemné.

Tlustice – choroby

Co vás ale může zaskočit, jsou choroby, které tlustici postihují. Nejčastějším problémem je uhnívání stonku, které je způsobeno překomřením. Důvodem může být i průvan, proto pozor na to, kam tlustici umístíte zejména v zimě, kdy se větrá a průvan rostlině nedělá dobře. Dalším problémem může být opadávání listů, případně jejich žloutnutí. To je znamení toho, že jste rostlinu zapomněli zalít a ona vám svoji nespokojenost může dát najevo i měknutím listů. Nestává se to sice často, ale stát se to může – tlustici mohou napadnout parazity v podobě svilušek nebo chvostice. 

Pokud patříte mezi začátečníky a příliš si nevěříte, vyberte si pro začátek třeba tlustici vejčitou. Tlustice bonsaj je sice krásná, ale tvarování tlustice, které je u tohoto druhu rostliny potřeba, by vás mohlo trochu vyděsit, tak je lepší se tomu vyvarovat. 

tlustice

Zdroj obrázku: Tamara Kulikova / Shutterstock.com

Tlustice – množení a substrát

Množení tlustice probíhá formou řízků. Pro zaštipování či odříznutí řízků je nejideálnější dobou jaro nebo léto. Po odříznutí nechte řízky pár dnů ve sklenici s vodou. Sledujte, kdy tlustice zapustí kořeny a tehdy ji můžete zasadit do rašelinové hlíny. Nelekejte se – kořínky budou slaboučké, proto je lepší zvolit právě rašelinu a nepoužít hned substrát pro sukulenty. Jakmile rostlina dostatečně zesílí, můžete ji přesadit.

Co se hnojení týče, nemusíte si dělat starosti. Tlustice vám vrásky na čele rozhodně nepřidělá. Spokojí se s minimem zeminy, hnojit ji není potřeba. Bohatě postačí, když si na hnojení vzpomenete jednou nebo dvakrát do roka. Použít můžete tekuté nebo granulované hnojivo určené pro kaktusy a sukulenty.

Tlustice – cena

Kolik stojí tlustice vejčitá? Cena rostliny není nijak závratná – sazenice se dají pořídit za cenu kolem 20-30 Kč, za dospělou rostlinu zaplatíte až několik set korun.

Mohlo by se Vám také líbit