Medové řezy: Recept na tradiční koláč

medový řez pinit

Skvělé medové řezy s ořechy a lahodným krémem. Vyzkoušejte náš recept na tradiční domácí medové řezy se žloutkovým krémem, které se vám budou rozplývat na jazyku.

Máte rádi medovník? Pokud ano, pak budete mít rádi také medové řezy s ořechy. Medové řezy s karamelovým krémem jsou lahůdkou nejenom pro sváteční chvíle.

Medové řezy mohou mít různé tvary i náplně. Většinou jsou polité čokoládou nebo obalené ořechovou drtí (medovo ořechové řezy). Nemusíte se držet našeho tradičního receptu a můžete upéct například medové řezy se Salkem, hrníčkové medové řezy, medové řezy na plech nebo medové řezy bez válení.

medové řezy
Zdroj foto: Igor Normann / Shutterstock.com

Pokud chcete medové řezy upéci ke konkrétní příležitosti, začněte s několikadenním předstihem, aby stihly změknout.

Medové řezy: Recept na tradiční koláč

Čas na přípravu 70 min Čas vaření 30 min Celkový čas 1 hod 40 min Porce: 10

Suroviny

Suroviny na plát

Suroviny na žloutkový krém

Čokoládová poleva

Příprava medových řezů krok za krokem

Postup výroby plátů

  1. Do mísy nasypte všechny suroviny a vypracujte z nich hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechce odležet v lednici. • Těsto rozválejte na obdélník o velikosti asi 35 x 25 centimetrů.
  3. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut a nechte vychladnout.

Postup výroby žloutkového krému

  1. V kastrůlku ohřejte mléko. V míse našlehejte žloutky s cukrem, přisypte mouku, škrob a promíchejte. Do vzniklé směsi za stálého míchání vlijte horké mléko.
  2. Poté vše přelijte zpět do kastrůlku a na mírném ohni asi 5 minut vařte. Před koncem vaření do směsi přimíchejte med.
  3. Nyní je potřeba, aby krém vychladl na 25°C, ale aby se na něm nevytvořil škraloup. Toho docílíte buď pomalým mícháním v robotu nebo ho můžete přikrýt potravinářskou fólií a nechat při pokojové teplotě vychladnout.
  4. Vychladlý krém našlehejte. Postupně do něj přidávejte změklé máslo a nakonec i rum.

Sestavení medových řezů

  1. Vychladlý plát těsta rozřízněte na tři pruhy. První pruh položte na tác, pokapejte rumem a potřete částí krému.
  2. Na krém položte druhý pruh, pokapejte ho rumem a opět potřete krémem.
  3. Přiložte třetí plát, pokapejte rumem a celý povrch pomažte krémem, včetně boků. Nechte vychladit v lednici.

Postup výroby polevy

  1. Čokoládu nalámejte do kastrůlku a zalijte horkou smetanou.
  2. Chvíli ji nechte změknout a vymíchejte do hladké konzistence.
  3. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout.

Dokončení medových řezů

  1. Vychlazené řezy potřete polevou a uhlaďte nožem.
  2. Řezy můžete posypat drcenými ořechy.
  3. V lednici nechte řezy odležet minimálně dva dny, aby změkly.

Poznámka

Tipy na vylepšení medových řezů

  • Aby vám šlo těsto vyválet dotenka, je nezbytné ho podsypat a moukou posypat i váleček.
  • Pokud na navlhčení plátů nechcete používat samotný rum, zřeďte ho horkou vodou.
  • Když jsou pláty korpusu upečené, pečící papír chytněte za okraj a přetáhněte z plechu na pracovní desku.
  • Než řezy začnete potírat polevou, postavte je na chladící mřížku nebo je podložte dvěma skleničkami.
  • Z těsta můžete s pomocí kulaté šablony vytvořit také dort.

Často kladené otázky

Expand All:
Jak krájet medové řezy?

Medové řezy krájejte hladkým ostrým nožem, který jste si před tím nahřáli v horké vodě.

Jaké ořechy použít do medových řezů?

Na medové řezy se používají vlašské ořechy. Pokud však máte rádi ořechy lískové, můžete je použít také.

Jaký med použít na medové řezy?

Med na medové řezy používejte pouze včelí med, pampeliškový med není vhodný.

Mohlo by se Vám také líbit
Min

Share it on your social network