Mrkvový koláč s mandlemi. Ochutnejte zdravý recept

Vyzkoušejte koláč z mrkve, který je nabitý zdravými surovinami a pochutná si na něm každý. Recept na mrkvový koláč je jednoduchý a připravíte jej i pokud jste začátečník.

Mrkvový koláč s ořechy je nejen velmi chutný, vláčný, šťavnatý, ale i zdravý. Což umožňuje mlsat bez výčitek svědomí. Samozřejmě, že také u zdravých jídel musíme mít na paměti rozumné množství. Nemůžeme se nacpat k prasknutí a čekat zázraky. Přejídání rozhodně na zdraví nepřidá. Způsobuje pálení žáhy i příjem kalorií navíc. Když už však mlsat, tak rozhodně tak, abychom z toho měli co nejvíc benefitů.

koláč z mrkve
Zdroj: Gabriela Kortova

Mrkev je naditá antioxidanty a obsahuje vitamin A, C, E, skupinu vitaminu B, selen. Pomáhá dobrému zraku, snižuje hladinu LDL cholesterolu, podporuje zdraví srdce, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, urychluje hojení ran a mnoho dalšího. Pojďme si společně připravit zdravý moučník, který bude chutnat i dětem, protože má příjemně sladkou chuť. Pokud máte doma děti, pak tím spíš by neměly zdravé potraviny a laskominy u vás chybět. Pojďme se podívat jak si připravit takový mrkvový cheesecake.

Obtížnost:IntermediateČas přípravy: 20 minutČas pečení: 45 minutČas odpočinku: minCelkový čas:1 hodina 5 minutPorce:8 porceKalorie:300 kcal Nejlepší období:Summer

Zdravý mrkvový koláč s ořechy pečený v troubě. Jednoduchý recept krok za krokem.

Suroviny na těsto

  • Suroviny na krém

Postup přípravy receptu

  1. V míse si vyšleháme vejce s oblíbeným sladidlem.
  2. Přidáme skořici, kurkumu a další ingredience.
  3. Podle potřeby doléváme mléko.
  4. Do těsta vmícháme jemně strouhanou mrkev (nebo si jí rozmixujeme ve výkonném robotu).postup na mrkvový koláč
  5. Těsto nalijeme do již připravené formy a vložíme do předehřáté trouby na 170°C – pečeme 45 minut (posledních 10 až 15 minut koláč můžeme přikrýt papírem).příprava mrkvového koláče
  6. Zatím, co se peče koláč, připravíme krém.
  7. Smícháme všechny uvedené suroviny a nalijeme na upečený koláč (není potřeba čekat až úplně vystydne, stačí po 15 minutách).
  8. Necháme vystydnout a před podáváním je lépe vložit koláč do lednice, aby krém ztuhnul.

Doporučujeme: Jablečný štrúdl

Proč právě mrkvový koláč z mandlemi? 

  • Neobsahuje mouku, je tedy bezlepkový 
  • Obsahuje bílkoviny: v těstu je vanilkový protein a mandle (na 100 g mandlí připadá zhruba 21 g proteinů), dalším zdrojem bílkovin je ricotta i zakysaná smetana. Zakysané mléčné výrobky ovlivňují pozitivně střevní mikroflóru a jsou i dobře stravitelné. Další zdroj bílkovin jsou také vejce
  • Zdravotní benefity mrkve jsou nezanedbatelné
  • Tenhle nejlepší mrkvový koláč potěší chuťové pohárky a dodá našemu tělu mnoho živin 
  • Některé vitaminy jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K). Tudíž abychom dokázali využít benefity z mrkve, je dobré konzumovat jí společně s tuky. Ty v receptu rovněž nechybí (například: mandle i kokosový olej)
mrkvový koláč recept
Zdroj: Gabriela Kortova
Mohlo by se Vám také líbit