kváskový chléb
Recepty

Pivní kváskový chléb. Recept krok za krokem


Warning: Undefined array key "attachment_id" in /home/html/nejmag.cz/public_html/domains/futuriko.cz/www/wp-content/plugins/delicious-recipes/src/blocks/dynamic-blocks/class-delicious-dynamic-recipe-card.php on line 335

Připravte si chléb z kvásku, který je chutný as naším postupem jej zvládnete i pokud jste úplný začátečník. Vyzkoušejte pivní chléb z kvásku.

chléb z kvásku
Zdroj: Gabriela Kortova

Doma upečené pečivo je sice pracnější a časově náročnější, ale zaručeně zdravější. Zejména, pokud se rozhodnete pro kváskovou variantu. Kváskové těsto obsahuje méně lepku, je lépe stravitelnější, vydrží déle, má lepší chuť a živiny z něj jsou pro naše tělo lépe využitelné. Kvásek je fermentovaná mouka s vodou, jako fermentovaný výrobek tedy prospívá našemu trávení (vyživuje prospěšné střevní bakterie). 

Poznámka: Doba kynutí je silně orientační. Záleží na síle vašeho kvásku, pokojové teplotě a mnohdy je kváskování tak trochu alchymie. 

Obtížnost:AdvancedČas přípravy: 20 minutČas pečení: 50 minutČas odpočinku:8 hodin 30 minutCelkový čas:9 hodin 40 minutPorce:1 porceKalorie: kcal Nejlepší období:Léto

Nejlepší kváskový chléb s jednoduchým postupem krok za krokem. Chutné pečivo, které si zamilujete.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. V míse robota si smícháme suché ingredience.
  2. Přidáme olivový olej, kvásek a malou skleničku piva.
  3. Uvedeme robota do provozu a sledujeme těsto – podle potřeby doléváme ještě vodu.
  4. Těsto by mělo tvořit pružnou kouli, která se shlukuje kolem háku.
  5. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku, pokud naopak suché a netvoří se koule, přidáme vodu.
  6. Doba hnětení je cca 10 minut, poté si namočíme nebo naolejujeme ruce a těsto vložíme do olejem vymazané mísy, kterou vložíme do igelitového sáčku nebo použijeme igelitový kryt na gumičku.
  7. Necháme kynout podle potřeby (6 – 8 hodin).
  8. Druhá část přípravy těsta a pečení

  9. Vykynuté těsto přemístíme na pracovní plochu a roztaháme do stran.
  10. Těsto, kde se nachází i celozrnná mouka, není tak pružné, ale snažíme se ho natáhnout co půjde.
  11. Poté těsto přeložíme a stočíme do oválného nebo kulatého bochánku (podle typu vaší ošatky) ošatka musí být vysypaná moukou a chléb rovněž, aby se těsto nepřilepilo na stěny ošatky.
  12. Do ošatky vkládáme spojem nahoru.
  13. Vložíme opět do sáčku a necháme 90 minut kynout.
  14. Troubu si rozehřejeme na 230°C a rovněž i nádobu s pokličkou (používám litinový nebo skleněný hrnec).
  15. Chléb opatrně vyklopíme z ošatky na pečící papír (spoj bude nyní dole) a pomocí žiletky nařízneme (aby mohl unikat vzduch).
  16. I s pečícím papírem přemístíme do rozpálené nádoby a trouby.
  17. Pečeme 15 minut pod poklicí na 230°C a poté snížíme teplotu na 180°C a sundáme pokličku.
  18. Pečeme dalších 35 minut.
  19. Po upečení dáme chleba chladit na mřížku.pivní chléb

Doporučujeme: Pikantní cuketovo-rajčatová pomazánka

Jak si kváskový chleba vylepšit? 

Chléb se dá vylepšit mnoha způsoby. A to tím, že do těsta přidáte například sušená rajčata, olivy, drcené ořechy, sýr, česnek či restovanou cibulku. Můžete také různě kombinovat mouky.

pivní kváskový chléb
Zdroj: Gabriela Kortova

O pluginuGabriela Kortova

Vaření a pečení pro mě představuje každodenní záležitost, proto se snažím především o vytvoření jídel, která jsou chutná, zdravá a nezaberou spousty času. Ráda zkouším nové potraviny a bude mi potěšením sdílet nové i osvědčené recepty s vámi.