Pórková polévka – Rychlý a jednoduchý recept

Pórková polévka patří mezi stálice naší kuchyně. Dostali jste na ni chuť? Dáme vám rychlý a jednoduchý recept na pórkovou polévku, kterou si zamilujete.

Zdroj foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Tajemství pórkové polévky od babičky

Pamatujete si na chvíle, kdy jste byly ještě děti a babička vám připravila tu nejlepší pórkovou polévku na světě? Babiččina pórková polévka byla vyhlášená dobrota, po které se všichni olizovali až za ušima.

Určitě vás někdy napadla otázka, čím byla ona pórková polévka od babičky tak výjimečná, že chutnala naprosto božsky. V čem spočívalo tajemství? Možná vás to překvapí (nebo se plácnete do čela, že vás to nenapadlo už dříve), ale celé kouzlo se skrývalo v tom, že babička nešidila na surovinách. Jen pravá pórková polévka by prošla jejím kritickým očkem. Kvalitní smetana, voňavý pórek, brambory z vlastní zahrádky a hromada lásky – to byl babiččin recept. Hustá krémová polévka pak přilákala k babiččině stolu celou rodinu.

Varianty pórkové polévky

Každá rodina má svůj recept na pórkovou polévku. Nejčastější je smetanová pórková polévka, u které nesmí chybět vysokoprocentní smetana pro dokonale jemnou chuť. Díky smetaně se z obyčejných surovin stane luxusní pórková polévka, které nedokážete odolat. Pro začátečníky je dobrou zprávou, že lze připravit jednoduchá krémová pórková polévka a to i bez letitých zkušeností a hodin strávených za plotnou.

Zdravější verze pórkové polévky

Pokud si hlídáte postavu a záleží vám na štíhlé linii, je zdravá pórková polévka ideální variantou právě pro vás. Do takové polévky nepřijde tučná smetana, ale to neznamená, že pórková polévka bez smetany přijde o svoji lahodnou chuť. Pakliže hubnete, najde ve vašem jídelníčku místo pórková polévka s vejcem, variantou je i pórková polévka s bramborem.

Francouzská pórková polévka

Pro někoho možná méně známou alternativou, která ale dokáže okouzlit svojí chutí, je francouzská pórková polévka. Je také známá pod názvem Vichyssoise. Jde o původní francouzský recept, jehož základem je pórek, brambory, máslo, smetana ke šlehání a zeleninový nebo kuřecí vývar.

Zdroj foto: DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com

Recept na pórkovou polévku

Asi každý z nás si myslí, že právě my umíme připravit nejlepší pórkovou polévku podle oblíbeného receptu, který máme vyzkoušený a ověřený. I klasická pórková polévka se ale dá připravit na desítky méně či více odlišných způsobů. Máme pro vás snadný základní recept.

Ingredience

  • jeden větší pórek
  • 3 brambory
  • 3 lžíce oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, kmín

Příprava pórkové pórkové polévky krok za krokem

Nejdříve pórek omyjte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci nechte rozpálit olej, na kterém poté kousky pórku orestujte. Přidejte kmín a ingredience v hrnci zalijte vývarem. Přidejte nakrájené brambory a dochuťte solí a pepřem. Přiveďte polévku k varu a vařte, dokud brambory nezměknou.

Tipy na vylepšení polévky

Právě pórková polévka je tak úžasně univerzální, že se dá připravit pokaždé trochu jinak. Jemná pórková polévka bude chutnat zase trošičku odlišně, když do výše zmíněného klasického receptu přidáte poctivou smetanu. Dietní pórková polévka nadchne ty z vás, kteří se snažíte zhubnout. Do této varianty nepřidávejte smetanu a použijte zeleninový vývar. V lehké verzi lze připravit i fitness pórková polévka, která vám s kaloriemi určitě nezamává.

Pro ozvláštnění je možné pórek zkombinovat s nějakou další zeleninou. Oblíbená je například brokolicovo pórková polévka, obdobnou variantou je květákovo pórková polévka nebo cuketovo pórková polévka. Zkusit se má všechno, proto se nebraňte novým chutím i možná na první pohled netradičním kombinacím surovin.

Pokud si kalorie nehlídáte a chcete si připravit skutečnou dobrotu, neměla by vaší pozornosti uniknout pórková polévka se sýrem. Oblíbeným receptem našich babiček byla pórková polévka s krupicí. A jaký recept bude oblíbený právě u vás?

Mohlo by se Vám také líbit

Diskuze je uzavřena.