ovesný chléb
Recepty Sladké recepty

Zdravý chléb z ovesných vloček. Vyzkoušejte snadný recept

Vyzkoušejte chutný chléb z ovesných vloček. Jedná se o velmi jednoduché jídlo, které však obsahuje velké množství vitamínů. Připravte si snadný recept na ovesný chléb.

Ovesné vločky jsou bohatý zdroj minerálních látek: draslík, vápník, hořčík, fosfor, zinek, měď, mangan a vitaminu: A, B1, B2, B6, D, E. Obsahují však také kyselinu listovou a kyselinu pantothenovou, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Dále obsahují vlákninu, škrob, sacharidy, bílkoviny, mnoho antioxidantů a polyfenoly, které jsou velmi důležité pro naše zdraví.

Jestliže nemáme v těle dost antioxidantů, tak naše buňky rychleji oxidují = stárnou. Je dobré vědět, že ovesné vločky také snižují špatný cholesterol a jsou výbornou prevencí proti cukrovce – udržují stabilní hladinu cukru v krvi. My si z této skvělé potraviny dnes upečeme chleba.

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření:1 hodina Čas odpočinku: 50 minutCelkový čas:2 hodiny 20 minutPorce:1 porceKalorie: kcal Nejlepší období:Léto

Připravte si chléb z mletých ovesných vloček, který se hodí k snídani ik večeři jako příloha.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Ovesné vločky nejdříve rozmixujeme.
  2. Na rozmixované vločky nalijeme vodu a vmícháme vejce a jogurt – necháme 30 minut odpočívat.
  3. Poté do těsta vmícháme ostatní suroviny a přemístíme těsto do chlebové formy (20×12 cm).
  4. Necháme ještě 20 minut odpočívat a vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 60 minut.
  5. Kontrolujeme pohledem, v případě potřeby přikryjeme vrch chleba alobalem
    Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vystydnout.

Doporučujeme: Jablečný štrúdl

TIP: Pokud víte, že tenhle fit chléb z ovesných vloček nebudete používat i se sladkými pomazánkami či marmeládou, můžete dát do těsta cibuli, česnek, pažitku nebo jiné koření a bylinky. Výborné jsou i oříšky.

chléb z ovesných vloček
Zdroj: Gabriela Kortova

Doporučujeme: Recept na mrkvový koláč

Chléb je spíš vlhký a vláčný, proto není na dlouhé skladování a svědčí mu lépe chladnější prostředí lednice. Zkonzumujte ideálně do dvou dnů. Pokud si jej upečete večer, může do rána zůstat na mřížce a během následujícího dne jej zkonzumujte.

O pluginuGabriela Kortova

Vaření a pečení pro mě představuje každodenní záležitost, proto se snažím především o vytvoření jídel, která jsou chutná, zdravá a nezaberou spousty času. Ráda zkouším nové potraviny a bude mi potěšením sdílet nové i osvědčené recepty s vámi.