Banana bread
Recepty

Nejlepší recept na banana bread

Určitě i vám se někdy stalo, že vám doma zbyly banány. Ačkoli každému z nás chutnají tak trochu jinak zralé, ty úplně přezrálé jsou po chuti jen málokomu. Ještě předtím, než je bezmyšlenkovitě vyhodíte do koše, pro vás máme tip, jak můžete přezrálé banány využít. Byla by totiž škoda se jich zbavit, zvláště proto, že z nich můžete upéct výborný banana bread.

Co je banana bread?

Možná se mezi námi najdou tací, kteří nemají tušení, co to banana bread vlastně je. Jde o zajímavý způsob, jak z přezrálých banánů vytvořit chutný dezert. Recept na banana bread si okamžitě zamilujete, zrovna tak jako chutnou dobrotu, kterou si můžete dochutit podle momentální nálady – nebo podle toho, co máte zrovna doma po ruce.

Do banánového chlebíčku můžete přidat vše, od čokolády, přes kokos až po ořechy. Do něho lze zužitkovat vše, co se vám doma jen tak bez povšimnutí povaluje a co je škoda vyhodit.

Banana bread

Zdroj obrázku: Charles Brutlag / Shutterstock.com

Banana bread – zdravý recept

Kdo už někdy hledal recept na banánový chlebíček, ten se na vlastní oči přesvědčil, že existuje mnoho a mnoho receptů. Banana bread se totiž dá připravit hned na několik způsobů – někdo dává přednost klasice, jiný si zamiluje zdravý banana bread, někoho možná zaujme i další alternativa, kterou je vegan banana bread. Jak už název napovídá, je určený pro ty, kteří zastávají veganský styl stravování.

My pro vás máme recept na vláčný zdravý banana bread, do kterého se zamilujete už na první kousnutí. Co všechno budete potřebovat na jeho přípravu?

  • 300 g polohrubé mouky
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • čtvrt lžičky skořice
  • 125 g změklého másla
  • 100 g cukru
  • 3 středně velká vejce
  • čtyři přezrálé banány
  • špetku soli
  • podle chuti i další suroviny – čokoládu, kokos ořechy, rozinky nebo brusinky

Náš tip: pokud použijete například špaldovou mouku a klasický bílý cukr vyměníte za třtinový nebo použijete jiné sladidlo, můžete si upéct fit banana bread. Chuťově bude určitě stejně tak výborný a budete si ho moci dopřát i tehdy, pokud se třeba snažíte zhubnout.

Jak postupovat?

Nejdříve změklé máslo vyšlehejte s cukrem, poté přidejte vejce a dál pokračujte ve šlehání. V jiné misce rozmačkejte banány a přidejte je do směsi. Šlehejte až do té chvíle, kdy se vám všechny suroviny krásně spojí a vytvoří kompaktní hmotu.

Bokem smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a skořicí a pořádně promíchejte. Poté smíchejte s kompaktní hmotou. Podle chuti můžete přidat i něco navíc – již zmíněnou čokoládu, kokos nebo třeba ořechy.

Pečení bude o to jednodušší, když vám nebude chybět forma na banana bread – není to ale samozřejmě povinnost. Tahle forma se ale postará o to, že vám pod rukama a následně v troubě vznikne skutečný banánový chlebíček.

Formu vymažte máslem, vysypejte polohrubou moukou a nalijte do ní těsto. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a a pečte přibližně hodinu. Během pečení kontrolujte špejlí, každá trouba přeci jen peče trochu jinak. Po upečení vyklopte a nechte vychladnout.

Banana bread

Zdroj obrázku: Alena_Kos / Shutterstock.com

Recept na bezlepkový banana bread (gluten free)

Jak již bylo řečeno – banánový chlebíček je opravdu možné upéct mnoha způsoby, proto nikoho nepřekvapí, že existuje i recept na bezlepkový neboli gluten free banana bread. Pokud třeba nemáte chuť na pečivo, při jehož výrobě byla použita mouka, nebo třeba mouku nemůžete, pak mám recept na banana bread bez mouky určitě přijde vhod.

Postup přípravy:

Banány rozmixujte na jemnou kaši, přidejte k nim vajíčko, rozpuštěný kokosový olej, špetku vanilky, špetku skořice a špetku soli. V druhé misce si můžete smíchat najemno nadrcené mandle, kokos, prášek do pečiva a nahrubo nasekané ořechy. Přidejte banánovou hmotu, důkladně promíchejte, ať se vám suroviny pěkně spojí. Touto směsí následně naplňte formu, kterou můžete vystlat papírem – někdo vymaže formu máslem a vysype ji strouhankou, i to je varianta. Poté vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte 35 minut. Po upečení nechte 10 minut odstát, následně vyklopte a nechte vychladnout.