Katův šleh: Recepty na sladký dezert

Katův šleh je klasika českých hospod, kterou za život ochutnal snad úplně každý. Je známý pro svou výraznou pikantní chuť. Vyzkoušejte ho s bramboráčky nebo třeba s rýží.

Katův šleh
Zdroj foto: Radko Voleman / Shutterstock.com

Katův šleh originál – co to je?

Hospodský katův šleh je klasika, kterou známe snad úplně všichni. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se vepřový šleh stal nedílnou součástí české gastronomie. Recept na toto jídlo má v zásobě každá rodina. Jde o levný typicky hospodské jídlo, které je známé svou výraznou pikantní chutí.

Stinnou stránkou tohoto pokrmu byl fakt, že se do něho dalo ledasco schovat. I to byl důvod, proč mu někteří televizní kuchaři dlouho nemohli přijít na jméno. Postupem času se klasický katův šleh vytratil z jídelních lístků českých hospod a restaurací.

Co obsahuje originál katův šleh?

Recept na tento pokrm najdeme snad v každé rodinné kuchařce. Je ale pravda, že pokud jej připravujeme dnes, zpravidla už neobsahuje vše, co obsahoval ve své dřívější originální podobě. Tradiční recepty na katův šleh totiž zahrnovaly nejčastěji nudličky vepřového masa, nechybělo lečo, kapie, kečup a něco pálivého. Bohužel se do lidově nazývaného „kaťáka“ často schovávaly odřezky masa z předchozího dne, které se jinak neměly jak využít.

Jaké maso vybrat pro katův šleh?

Nejčastěji se připravuje katův šleh z vepřového masa. V některých rodinách ale nedají dopustit na katův šleh z kuřecího masa, které je přeci jen jemnější a příprava pak netrvá tak dlouho. Záleží jen na vás, jestli ho připravíte z kuřecího nebo třeba katův šleh z hovězího. Pravý katův šleh bude vždy z vepřového, ale fantazii se meze nekladou.

Katův šleh s kuřecím masem

Recepty najdete nejen v kuchařkách našich babiček a maminek, ale je jich hromada i na internetu. Z kuřecího masa je možná nejjednodušší na přípravu, protože kuřecímu masu netrvá tak dlouho, nežli změkne. Připravit se dá i dětem, když vynecháte typicky pálivé suroviny.

Katův šleh v pomalém hrnci

Pokrm známý jako kaťák, katův šleh si můžete připravit v pomalém hrnci. Je ideální zejména pro hovězí katův šleh, protože hovězí maso trvá déle, nežli změkne. Z hovězího masa ho v pomalém hrnci připravíte tak, že maso nakrájíte na nudličky a na trošce tuku ho zprudka opečete. Maso vložte do pomalého hrnce. Ve výpeku po masu osmažte česnek, cibuli, kapii, trošku sušených rajčat a kyselé okurky. Přidejte trochu mleté sladké papriky, kapku worchesteru a podlijte vývarem. Vše nalijte k masu do pomalého hrnce. Tento výborný katův šleh poté vařte 3 hodiny, pak v něm rozmíchejte trošku kukuřičného škrobu a vařte ještě hodinu.

Katův šleh s rýží nebo bramboráčky

Zatímco někdo miluje katův šleh s rýží, jiný nedá dopustit na katův šleh s bramboráčky. Těch možností, jak si připravit nejlepší katův šleh je totiž několik. Výjimkou není ani katův šleh s hranolkama.

Velmi často se připravuje s lečem. Recept na katův šleh z leča vám moc rádi dáme. Necháme na vás, jestli si ho upravíte a připravíte si kuřecí, vepřový nebo hovězí. Velmi zajímavý je i krůtí katův šleh.

Suroviny

  • 400 g masa
  • 330 g leča
  • česnek
  • cibuli
  • olej
  • mouku nebo jíšku

Jak se dělá katův šleh? Postup

  1. Nejdříve nakrájejte a osmahněte cibuli na oleji. Přidejte na nudličky pokrájené maso, vše společně prudce opečte.
  2. Opepřete a osolte podle chuti, přidejte lečo, lehce podlijte a duste, dokud nebude maso měkké.
  3. Ke konci vaření přidejte dle chuti prolisovaný česnek, ještě chvíli povařte a poté podávejte.

Katův šleh v troubě

Pikantní katův šleh, který prověří vaše chuťové pohárky, můžete připravit i v troubě. Stejně jako jsou různé recepty, jsou různé i způsoby, kterými lze tenhle tradiční pokrm připravit. Katův šleh z krkovice lze připravit v troubě, protože i krkovice potřebuje dostatek času, aby byla krásně měkoučká. Lze takto připravit i katův šleh bez leča.

Postup přípravy bude obdobný. Maso nejdříve necháte zatáhnout na rozpáleném oleji a poté jej se zeleninou a trochou vývaru vložíte do trouby, kde se bude péct tak dlouho, dokud maso nebude měkké.

Jak zahustit katův šleh?

Klasický i retro katův šleh je zpravidla sám o sobě dostatečně hustý a zahušťování tak ve většině případů nevyžaduje. Pakliže ale budete chtít omáčku přeci jen zahustit, můžete ji po dovaření zaprášit moukou a poté ještě nechat povařit. Dobrý katův šleh poznáte tak, že po něm zbydou jen prázdné talíře a spokojené výrazy ve tváři vašich strávníků.

Mohlo by se Vám také líbit