Recept na pekingskou polévku

Možná už jste ji někdy ochutnali v některé z vietnamských restaurací, kde patří mezi nedílnou součást jídelního lístku. Najde se ale mezi námi mnoho lidí, kteří pekingskou polévku nikdy neměli. A to je velká škoda, protože pekingská polévka v sobě kloubí pikantní sladkokyselou chuť. Chcete ji vyzkoušet? Máme pro vás recept!

Pekingská polévka – original recept pochází z Číny

Zejména na severu Číny patří pravá pekingská polévka (tzn. original recept) mezi nejznámější a nejteplejší pokrmy vůbec. Je oblíbená pro svoji pikantní a kyselou chuť, které se dokonale kloubí a vytváří společně něco naprosto dokonalého. Konzumuje se většinou v zimě, aby se člověk po pobytu venku v chladném počasí příjemně zahřál. Pochutnat si na ní ale můžete kdykoli během roku.

Pekingská polévka

Zdroj obrázku: Carlos Huang / Shutterstock.com

Pravá pekingská polévka plná chutí

Někoho možná na první pohled překvapí, ba dokonce zaskočí, že má pekingská pikantní polévka hustou, až želatinovou konzistenci. Oproti klasickým polévkám, na které jsme běžně zvyklí, je to docela nezvyk. Rozhodně by vás to ale nemělo odradit od ochutnání. Pro pekingskou polévku je také typické bohaté složení – nejčastěji v ní najdete asijské houby, tofu, vajíčko a maso.

Pekingská polévka – originální recept

Pekingská sladkokyselá polévka se dočkala mnoha úprav, proto se není čemu divit, že zejména na internetu najdete opravdu nespočet různorodých receptů. Ve většině případů v nich najdete podobné suroviny, recepty se ale mohou v určitých ohledech lišit. V tradiční čínské restaurace se vaří podle originálního receptu, kdo ale někdy pekingskou polévku zkusil uvařit doma, ten si svůj recept může tak trochu upravit podle sebe.

Ingredience (složení):

  • vývar 
  • 3 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce rýžového octa
  • jednu středně velkou mrkev
  • jedno balení uzeného tofu
  • 1 vejce
  • 2 až 3 lžíce solamylu
  • sušené houby shitake
  • chilli dle chuti

Jak postupovat?

V první řadě je zapotřebí udělat si vývar. Asi každý z nás má tušení, jak se takový vývar dělá, proto vám jistě s jeho výrobou nemusíme radit. Jakmile budete mít vývar, můžete se pustit do pekingské polévky.

Předem si nechte sušené houby alespoň půl hodiny namáčet ve vodě. Do čistého vývaru dejte na kolečka nakrájenou mrkev, přidejte sojovou omáčku, cukr, vše dobře promíchejte a několik minut vařte. Mezitím si vedle rozmíchejte v trošce vody solamyl, a jakmile se rozpustí, přidejte ho do polévky. Poté míchejte, následně nalijte ocet, přidejte na kostičky nebo na plátky nakrájené uzené tofu a houby. Ochuťte solí a pepřem a nechte vařit alespoň 5 minut.

Nebojte se během vaření ochutnávat a v případě potřeby můžete přidat trochu octa, cukru nebo sojové omáčky. Pokud se vám bude zdát polévka příliš málo hustá, můžete přidat solamyl. Do hotové polévky přidejte jedno rozšlehané vejce a kuřecí maso, povařte a podávejte.

Pekingská polévka

Zdroj obrázku: kiatipol2495 / Shutterstock.com

Pekingská polévka a kalorie

Možná máte chuť na pekingskou polévku, ale zrovna se snažíte zhubnout a počítáte si kalorie. Pekingská polévka kalorie nikterak nerozhází, záleží samozřejmě na použitých surovinách. Odhadem se pak může porce pekingské polévky dostat na cca 170 kcal, což rozhodně není mnoho. Proto si tuhle dobrotu můžete dopřát i tehdy, kdy si hlídáte váhu a kalorie.

Pekingská polévka na veganský způsob

Jak již bylo řečeno – pokud jde o rozmanitost receptů, nezklame vás ani pekingská polévka, vegan se jí rozhodně bránit nemusí, když jí připraví tak, aby korespondovala s jeho zásadami stravování. Pokus se stravujete vegansky a máte chuť na pekingskou polévku, stačí jen recept upravit tak, že z něho vynecháte živočišné produkty – to znamená masový vývar nahradit zeleninovým, vajíčko není úplně nutnost použít, polévka i tak bude chutnat skvěle. Nebojte se experimentovat.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.