Červená řepa: na první pohled obyčejná superpotravina

Zatímco někdo červenou řepu miluje a nedá na ni dopustit, jiný jí zkrátka nedokáže přijít na chuť. Ačkoli se u mnohých z nás objevuje v jídelníčku poměrně často, málokdo tuší, co všechno tahle na první pohled nenápadná podzimní zelenina dokáže. A to je škoda, protože nám červená řepa rozhodně má co nabídnout.

Výjimečné účinky červené řepy

Věděli jste, že se červená řepa právem řadí mezi superpotraviny? Jde o potraviny, které svým obsahem jednoznačně převyšují „konkurenci. Nachází se v nich mnoho pro tělo a zdraví celkově důležitých složek. A řepa má mezi nimi své čestné místo, protože i ona na naše zdraví pozitivně působí hned několika způsoby. 

Zajímají vás účinky červené řepy? To je dobře! Budete totiž mile překvapeni, co tahle zelenina dokáže. Málokdo o ní totiž ví, že se pyšní detoxikačními účinky a je nápomocná i při vylučování nadměrného množství vody z těla. 

Další zdravotní účinky červené řepy:

  • antisklerotické účinky,
  • podpora krvetvorby,
  • podpora zdraví kostí, 
  • rozšiřování krevních cév,
  • snižování krevního tlaku,
  • protinádorové účinky,
  • pomoc proti zácpě,
  • snižování spotřeby kyslíku,
  • vitalizace buněk,
  • prevence proti zácpě,
  • regulace menstruačního cyklu.

Zdroj obrázku: algae / Shutterstock.com

Je vhodná červená řepa během těhotenství?

Pokud čekáte miminko, možná vás zajímá, jestli je-li červená řepa v těhotenství vhodná nebo ne. Již samotná skutečnost, že se řadí mezi superpotraviny napovídá, že se jí nemusí vyhýbat ani budoucí maminky. Je bohatá na mnoho živin a složek, které mohou chránit nejen maminku, ale také její miminko, které nosí pod srdcem.

Jak tedy může červená řepa v těhotenství prospět? Nejenže snižuje riziko anémie a zvyšuje imunitu, zároveň snižuje riziko osteoporózy, reguluje metabolismus a má schopnost snižovat zánět. Také udržuje zdravou hladinu cukru v krvi a podporuje zdravý růst dítěte. Proto se jí určitě nevyhýbejte ani tehdy, kdy jste v očekávání. Může vám i vašemu dítěti jedině prospět.

Pečená červená řepa

Červené řepě ne každý přijde na chuť. Zvláště pak její syrové podobě, která má zkrátka typickou chuť, a ta nemusí lahodit všem. Pokud i vy patříte mezi ty, kterým syrová červená řepa nechutná nebo ji dokonce nejste schopni pozřít, určitě váz zaujme pečená červená řepa. To je totiž něco úplně jiného!

Jak si ji připravit? Zkuste třeba tento recept. 

Řepu umyjte, nechte okapat a poté ji položte na kus alobalu. Pokapejte ji lžičkou olivového oleje, osolte a opepřete podle chuti. Zabalte řepu do alobalu a vložte do předehřáté trouby na 200 °C. Že je řepa hotová poznáte tak, že do ní snadno zapíchnete ostrý nůž. Vyndejte ji z trouby, nechte ji cca dvě minuty odpočinout, poté ji rozbalte a oloupejte. Následně si na ní můžete pochutnat jen tak, nebo ji lehce pokapejte balsamicem. 

Zdroj obrázku: istetiana / Shutterstock.com

Jak na zavařování červené řepy?

Pokud máte rádi červenou řepu a chcete si na ni pochutnat kdykoli během roku, pak je vhodný způsob pro její uchování zavařování. Zavařená červená řepa je po chuťové stránce výborná, sice díky zavaření ztrácí většinu svých vitamínů, ale pokud ji chcete mít po ruce kdykoli během roku, rozhodně neváhejte. 

Při práci s červenou řepou doporučujeme používat pracovní rukavice, protože obsahuje silné barvivo a vaše ruce zůstanou zbarvené do červena.

Červenou řepu zavaříte snadno a zvládne to každý. Nejdříve ji uvařte ve slupce a poté nechte vychladnout. Dejte si pozor, aby se vám nerozvařila, to byste ji mohli vyhodit. Po vychladnutí řepu oloupejte a nakrájejte – můžete ji nakrájet na kostičky nebo na plátky, zkrátka na takový tvar, který vám nejvíce vyhovuje. Lze ji také nastrouhat. Nálev si můžete připravit dopředu. Připravenou řepu vložte do sklenice a zalijte nálevem. Uzavřete víčkem a sterilizujte standardním způsobem alespoň 15 minut při teplotě 85 °C. 

Mohlo by se Vám také líbit